Od pondělí do pátku tak mohou Brňané ve dvacítce restaurací na jižní Moravě okusit nejtypičtější jídla regionu.

Hosté tak dostanou šanci dát si třeba šoulet nebo žemlovku. „Chceme nabízet spíše běžnější jídla, na která už se třeba pozapomnělo, než nějaké neznámé speciality,“ řekla jedna z organizátorek Barbora Hrdinová.

Projekt Ochutnejte Moravu zahrnuje i vydání kuchařky tradičních receptů jižní Moravy. „Bude v ní zhruba dvacítka receptů. Na stránkách je jich ale na osmdesát a každý den přibývají,“ pochvalovala si zájem veřejnosti ředitelka jihomoravské centrály cestovního ruchu Zuzana Vojtová.

Kuchařka v nákladu deset tisíc kusů bude k dostání v úterý 20. října na ochutnávkovém dni v brněnském Hotelu International. Stejně tak ji mohou zájemci získat v jednotlivých restauracích. Z těch by centrála ráda vytvořila síť certifikovaných míst a propagovala tak jihomoravskou kulturu i z gastronomické stránky.

„Za celou Českou republiku za projektem stojím. Nechceme jít úplně do hloubky příprav jednotlivých jídel, ale jde nám spíš o jejich představení. V restauracích jídla návštěvníci poznají podle loga s talířem a příborem, a tak budou vědět, že to jsou pokrmy typické pro danou oblast,“ uvedl Pavel Klicpera z organizace CzechTourism.