VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jihomoravské Vánoce: třeba řízek s hráškem

Jižní Morava - Vánoce. Pro děti čas dárků. Pro rodiny čas shledání. A pro jedlíky? Čas pořádných hodů. Na sváteční stůl se dostávají národní speciality, na které jindy není čas. Kuchaři na jižní Moravě mohou vybírat z pestré nabídky tradičních krajových receptů.

24.12.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Šimánek

„Na jihu Moravy přes rok dozrává mnoho druhů ovoce, brambory, zelí a hlavně výborné víno. Nespočet receptů je také právě pro období Vánoc, které zde bývají svátky hojnosti,“ potvrdil sběratel krajových receptů a autor kuchařky moravských receptů Jaroslav Vašák. Podle něj má jižní Morava své recepty pro úpravu brambor a zelí na tisíc způsobů a některé se objevují i na vánočních stolech. Navíc vánoční cukroví a sladkosti zdobí hospodyně marmeládami z místního ovoce či hrozinkami z vinohradů.

Za zmínku z hromady receptů stojí naprosto nečekané vánoční jídlo – smažený chřest obalovaný jako řízek. Moravské rodiny ho jedí na druhý svátek vánoční. Místo kapra s bramborovým salátem zase v Adamově na Blanensku smaží na Štědrý den řízek se šunkou a hráškem. V Kyjově připravují hospodyně k obědu na Štědrý den třesenec, což je bramborová drobenina se šunkou a pažitkou.

Opravdu jedinečným vánočním cukrovím na jižní Moravě jsou boží milosti. Hodně cukroví také ochucuje nebo zdobí rarita typická jen pro jižní Moravu, marmeláda či plody oskeruše. Roste na stromě z čeledi jeřábovitých, který dává plody vypadající jako malé hruštičky.

Kromě klasického vánočního kuby Jihomoravané k obědu vařili sladký ocet – černou omáčku z uvařených lískových ořechů, sušeného ovoce a rozinek, zahuštěnou perníkem a zjemněnou smetanou. „Většinou se ale jedla samotná. V selských rodinách měl na stole ještě každý svou vlastní vánočku, cukroví a chléb,“ dodal Vašák.

V rodině brněnského rybáře Čestmíra Hlávka již třicet let připravují marinovaného kapra. „Dvaadvacátého prosince vždy vytáhnu kapra z přehrady nebo z řeky Svratky a manželka jej připraví. Ale nejdůležitější je nechat ho den naloženého v ledničce,“ popisuje Hlávka jídlo, které si oblíbily jeho děti i vnoučata. Marinovaná kost je měkká, takže se případně v ústech a krku rozpustí.

Autor: Gabriela Peringerová

24.12.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Matěj Hollan.
2

Hollan vysvětloval jízdy. Kontrolní výbor chce metodiku používání služebních aut

Ilustrační foto
3

Na úřadě našli projekt akvaparku za Lužánkami. Díky tomu bude stát dřív

Třídní ponižuje děti, tvrdí někteří rodiče. Pochybení zjistila i inspekce

Brno – Zatímco ostatní žáci už mají diktát hotový, zůstává jeden z chlapců v lavici i přes přestávku. Psaní mu ztěžuje ochrnutá ruka po úrazu. Místo pochopení se však u vyučující setkává s neochotou a občasnými nadávkami, stěžují si rodiče. Přestože některé jejich výtky potvrdila i Česká školní inspekce, brněnská škola v Labské ulici problém podle nich neřeší.

AUTOMIX.CZ

OBRAZEM: Tyhle české sporťáky uměly i přes 300 km/h. A měly motory z tatrovek

Přestože má většina z nás kopřivnickou tatrovku zafixovanou z minulosti jako automobilku zaměřenou na luxusní "papalášské" limuzíny, případně jako výrobce nákladních aut, v historii najdeme i několik vozů, které se těmto definicím naprosto vymykají.

Poprask u strážníků: žena přišla odevzdat výbušku, část stanice vyklidili

Brno – Evakuaci z budovy a čekání na pyrotechniky zažili v pondělí ráno strážníci na svém ředitelství ve Štefánikově ulici. Osmdesátiletá žena jim přišla odevzdat nález ze svého sklepa. „V igelitové tašce měla vojenskou výbušku. Při kontaktu s lidským tělem přitom může způsobit vážná zranění a jak ukázaly případy z minulosti, dokonce i smrt," popsal případ mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Poškozený orloj? Vše napovídá tomu, že video je falešné

Brno - Někdo šikovně narušil hodinový mechanismus a z orloje vypadly desítky kuliček. Tato zpráva se v neděli večer šířila českým internetem. Vše však napovídá tomu, že jde o hoax.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies