VYBERTE SI REGION

Jihomoravské Vánoce: třeba řízek s hráškem

Jižní Morava - Vánoce. Pro děti čas dárků. Pro rodiny čas shledání. A pro jedlíky? Čas pořádných hodů. Na sváteční stůl se dostávají národní speciality, na které jindy není čas. Kuchaři na jižní Moravě mohou vybírat z pestré nabídky tradičních krajových receptů.

24.12.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Šimánek

„Na jihu Moravy přes rok dozrává mnoho druhů ovoce, brambory, zelí a hlavně výborné víno. Nespočet receptů je také právě pro období Vánoc, které zde bývají svátky hojnosti,“ potvrdil sběratel krajových receptů a autor kuchařky moravských receptů Jaroslav Vašák. Podle něj má jižní Morava své recepty pro úpravu brambor a zelí na tisíc způsobů a některé se objevují i na vánočních stolech. Navíc vánoční cukroví a sladkosti zdobí hospodyně marmeládami z místního ovoce či hrozinkami z vinohradů.

Za zmínku z hromady receptů stojí naprosto nečekané vánoční jídlo – smažený chřest obalovaný jako řízek. Moravské rodiny ho jedí na druhý svátek vánoční. Místo kapra s bramborovým salátem zase v Adamově na Blanensku smaží na Štědrý den řízek se šunkou a hráškem. V Kyjově připravují hospodyně k obědu na Štědrý den třesenec, což je bramborová drobenina se šunkou a pažitkou.

Opravdu jedinečným vánočním cukrovím na jižní Moravě jsou boží milosti. Hodně cukroví také ochucuje nebo zdobí rarita typická jen pro jižní Moravu, marmeláda či plody oskeruše. Roste na stromě z čeledi jeřábovitých, který dává plody vypadající jako malé hruštičky.

Kromě klasického vánočního kuby Jihomoravané k obědu vařili sladký ocet – černou omáčku z uvařených lískových ořechů, sušeného ovoce a rozinek, zahuštěnou perníkem a zjemněnou smetanou. „Většinou se ale jedla samotná. V selských rodinách měl na stole ještě každý svou vlastní vánočku, cukroví a chléb,“ dodal Vašák.

V rodině brněnského rybáře Čestmíra Hlávka již třicet let připravují marinovaného kapra. „Dvaadvacátého prosince vždy vytáhnu kapra z přehrady nebo z řeky Svratky a manželka jej připraví. Ale nejdůležitější je nechat ho den naloženého v ledničce,“ popisuje Hlávka jídlo, které si oblíbily jeho děti i vnoučata. Marinovaná kost je měkká, takže se případně v ústech a krku rozpustí.

Autor: Gabriela Peringerová

24.12.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Staré věci znovu v kurzu. Zástupci muzeí vybírali nové exponáty v atomovém krytu

Brno /FOTOGALERIE/ - Brněnský atomový kryt v Husově ulici a sklad ve Škrobárenské zaplnily tisíce starých věcí. Nejde o skládku, právě naopak, organizátoři projektu RETRO-USE se snaží shromáždit předměty vyrobené před rokem 1989 a vdechnout jim nový život. Z vystavených věcí mohli už v pátek vybírat zástupci muzeí a dalších organizací a získat tak další exponáty do svých sbírek.

V Říčanech chtějí překonat rekord. Obřím datem z lampionů

Říčany – Víc než 150 lampionů a rekordní světelný nápis. Netradiční oslavu výročí vzniku Československa na osmadvacátého října připravují dobrovolníci v Říčanech na Brněnsku. Podrobnosti svého záměru poprvé oznámili ve středu na dětském dni.

Brňané už mohou využít na přehradě nové grily

Brno – Teplé počasí láká ke grilování na břehu Brněnské přehrady. Občerstvení si mohou zájemci ugrilovat na třech nově otevřených grillpointech. „Vhodná místa jsme vybrali v Rokli, Pod Dymou a na Kozí horce, a to s ohledem na bezpečnost při rozdělávání ohně i snahu, aby grily co nejméně rušily ostatní rekreační aktivity na plážích přehrady," uvedl náměstek primátora Martin Ander.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies