VYBERTE SI REGION

Jihomoravské Vánoce: třeba řízek s hráškem

Jižní Morava - Vánoce. Pro děti čas dárků. Pro rodiny čas shledání. A pro jedlíky? Čas pořádných hodů. Na sváteční stůl se dostávají národní speciality, na které jindy není čas. Kuchaři na jižní Moravě mohou vybírat z pestré nabídky tradičních krajových receptů.

24.12.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Šimánek

„Na jihu Moravy přes rok dozrává mnoho druhů ovoce, brambory, zelí a hlavně výborné víno. Nespočet receptů je také právě pro období Vánoc, které zde bývají svátky hojnosti,“ potvrdil sběratel krajových receptů a autor kuchařky moravských receptů Jaroslav Vašák. Podle něj má jižní Morava své recepty pro úpravu brambor a zelí na tisíc způsobů a některé se objevují i na vánočních stolech. Navíc vánoční cukroví a sladkosti zdobí hospodyně marmeládami z místního ovoce či hrozinkami z vinohradů.

Za zmínku z hromady receptů stojí naprosto nečekané vánoční jídlo – smažený chřest obalovaný jako řízek. Moravské rodiny ho jedí na druhý svátek vánoční. Místo kapra s bramborovým salátem zase v Adamově na Blanensku smaží na Štědrý den řízek se šunkou a hráškem. V Kyjově připravují hospodyně k obědu na Štědrý den třesenec, což je bramborová drobenina se šunkou a pažitkou.

Opravdu jedinečným vánočním cukrovím na jižní Moravě jsou boží milosti. Hodně cukroví také ochucuje nebo zdobí rarita typická jen pro jižní Moravu, marmeláda či plody oskeruše. Roste na stromě z čeledi jeřábovitých, který dává plody vypadající jako malé hruštičky.

Kromě klasického vánočního kuby Jihomoravané k obědu vařili sladký ocet – černou omáčku z uvařených lískových ořechů, sušeného ovoce a rozinek, zahuštěnou perníkem a zjemněnou smetanou. „Většinou se ale jedla samotná. V selských rodinách měl na stole ještě každý svou vlastní vánočku, cukroví a chléb,“ dodal Vašák.

V rodině brněnského rybáře Čestmíra Hlávka již třicet let připravují marinovaného kapra. „Dvaadvacátého prosince vždy vytáhnu kapra z přehrady nebo z řeky Svratky a manželka jej připraví. Ale nejdůležitější je nechat ho den naloženého v ledničce,“ popisuje Hlávka jídlo, které si oblíbily jeho děti i vnoučata. Marinovaná kost je měkká, takže se případně v ústech a krku rozpustí.

Autor: Gabriela Peringerová

24.12.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Odejde Zbrojovce snajpr? Útočník Škoda je v kurzu

Brno - Na podzim nastřílel deset branek, vyšvihl se do čela pořadí kanonýrů vedle renomovaného Davida Lafaty. Brněnský fotbalista Michal Škoda se v zimním přestupovém období patrně stane horkým zbožím. Už kolem něj také někteří zájemci krouží. „Mám nějaké informace od manažera, ale spíš čekám na něco konkrétního, zatím je to jen oťukávání, což moc neřeším," odvětil Deníku Rovnost útočník Zbrojovky.

Předvánoční brigády? Je jich více. A za lepší platy

Brno - Vánoce rodiny stojí mnoho peněz, velká část lidí si tak hledá alespoň dočasný přivýdělek. Je to i případ Lukáše Nezhyby. „Mám sice svoji stálou práci, ale chceme s přítelkyní strávit Vánoce v zahraničí na horách, proto máme oba od začátku prosince ještě brigádu," vysvětlil Nezhyba.

Vyhnou se kolonám při cestě do Bystrce. Na dvojité fazoli

Brno /INFOGRAFIKA/ – Klidnější jízda a méně dopravních nehod, to čeká v budoucnu řidiče na cestě z centra Brna do Bystrce. Nebezpečnou křižovatku Bystrcké a Kníničské u tamního hobymarketu chtějí starostové městských částí přestavět na mimoúrovňové křížení. Cesta na přehradu, do zoo, či na bystrcké sídliště díky tomu bude plynulejší.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies