VYBERTE SI REGION

Jihomoravské Vánoce: třeba řízek s hráškem

Jižní Morava - Vánoce. Pro děti čas dárků. Pro rodiny čas shledání. A pro jedlíky? Čas pořádných hodů. Na sváteční stůl se dostávají národní speciality, na které jindy není čas. Kuchaři na jižní Moravě mohou vybírat z pestré nabídky tradičních krajových receptů.

24.12.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Šimánek

„Na jihu Moravy přes rok dozrává mnoho druhů ovoce, brambory, zelí a hlavně výborné víno. Nespočet receptů je také právě pro období Vánoc, které zde bývají svátky hojnosti,“ potvrdil sběratel krajových receptů a autor kuchařky moravských receptů Jaroslav Vašák. Podle něj má jižní Morava své recepty pro úpravu brambor a zelí na tisíc způsobů a některé se objevují i na vánočních stolech. Navíc vánoční cukroví a sladkosti zdobí hospodyně marmeládami z místního ovoce či hrozinkami z vinohradů.

Za zmínku z hromady receptů stojí naprosto nečekané vánoční jídlo – smažený chřest obalovaný jako řízek. Moravské rodiny ho jedí na druhý svátek vánoční. Místo kapra s bramborovým salátem zase v Adamově na Blanensku smaží na Štědrý den řízek se šunkou a hráškem. V Kyjově připravují hospodyně k obědu na Štědrý den třesenec, což je bramborová drobenina se šunkou a pažitkou.

Opravdu jedinečným vánočním cukrovím na jižní Moravě jsou boží milosti. Hodně cukroví také ochucuje nebo zdobí rarita typická jen pro jižní Moravu, marmeláda či plody oskeruše. Roste na stromě z čeledi jeřábovitých, který dává plody vypadající jako malé hruštičky.

Kromě klasického vánočního kuby Jihomoravané k obědu vařili sladký ocet – černou omáčku z uvařených lískových ořechů, sušeného ovoce a rozinek, zahuštěnou perníkem a zjemněnou smetanou. „Většinou se ale jedla samotná. V selských rodinách měl na stole ještě každý svou vlastní vánočku, cukroví a chléb,“ dodal Vašák.

V rodině brněnského rybáře Čestmíra Hlávka již třicet let připravují marinovaného kapra. „Dvaadvacátého prosince vždy vytáhnu kapra z přehrady nebo z řeky Svratky a manželka jej připraví. Ale nejdůležitější je nechat ho den naloženého v ledničce,“ popisuje Hlávka jídlo, které si oblíbily jeho děti i vnoučata. Marinovaná kost je měkká, takže se případně v ústech a krku rozpustí.

Autor: Gabriela Peringerová

24.12.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jozef Minár.

Dřív podnikavý člověk se vyhýbá společnosti, popsala znalkyně následky týrání

Zimní stadion za Lužánkami - z archivu
AKTUALIZOVÁNO
23 14

Návrat hokeje za Lužánky? Ve hvězdách. Původní zimní stadion vznikl před 70 lety

Ohromila porotu v Hollywoodu. Zpěvačka natočila klip na Brněnské přehradě

Brno /VIDEO/ - Hladinu Brněnské přehrady si jako kulisu ke svému zpěvu vybrala Kateřina Kolčavová. Na konci loňského roku zde natočila videoklip ke své první písničce Don't say no. „Natáčení bylo náročné, ale i tak si chci jednou zahrát ve filmu," říká sedmnáctiletá zpěvačka, která získala loni a předloni několik ocenění na Mistrovství světa v interpretačním umění v americkém Hollywoodu.

Zpronevěra 141 milionů: Placení faktur jsem nekontroloval, řekl exnáměstek Jonáš

Brno – Před krajským soudem ve čtvrtek opět stanul bývalý náměstek brněnského primátora Radomír Jonáš. Obžalovaný je společně s Janem Čermákem a Miroslavem Brožíkem ze zpronevěry za více než 141 milionů korun a porušení povinnosti při správě podniku Na Panence v roce 2010 a 2011. Obžalovaným, kteří tvrdí, že jsou nevinní, hrozí i deset let ve vězení.

Nová hala za Lužánkami? O aréně rozhodneme podle studie, povídá Zábranský

Brno - Zimní stadion, na kterém začínal s hokejem, slaví sedmdesáté výročí od svého otevření. Majitel a kouč Komety Libor Zábranský mluví o legendárním místě za Lužánkami, kam by rád svůj klub vrátil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies