VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jihomoravské Vánoce: třeba řízek s hráškem

Jižní Morava - Vánoce. Pro děti čas dárků. Pro rodiny čas shledání. A pro jedlíky? Čas pořádných hodů. Na sváteční stůl se dostávají národní speciality, na které jindy není čas. Kuchaři na jižní Moravě mohou vybírat z pestré nabídky tradičních krajových receptů.

24.12.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Šimánek

„Na jihu Moravy přes rok dozrává mnoho druhů ovoce, brambory, zelí a hlavně výborné víno. Nespočet receptů je také právě pro období Vánoc, které zde bývají svátky hojnosti,“ potvrdil sběratel krajových receptů a autor kuchařky moravských receptů Jaroslav Vašák. Podle něj má jižní Morava své recepty pro úpravu brambor a zelí na tisíc způsobů a některé se objevují i na vánočních stolech. Navíc vánoční cukroví a sladkosti zdobí hospodyně marmeládami z místního ovoce či hrozinkami z vinohradů.

Za zmínku z hromady receptů stojí naprosto nečekané vánoční jídlo – smažený chřest obalovaný jako řízek. Moravské rodiny ho jedí na druhý svátek vánoční. Místo kapra s bramborovým salátem zase v Adamově na Blanensku smaží na Štědrý den řízek se šunkou a hráškem. V Kyjově připravují hospodyně k obědu na Štědrý den třesenec, což je bramborová drobenina se šunkou a pažitkou.

Opravdu jedinečným vánočním cukrovím na jižní Moravě jsou boží milosti. Hodně cukroví také ochucuje nebo zdobí rarita typická jen pro jižní Moravu, marmeláda či plody oskeruše. Roste na stromě z čeledi jeřábovitých, který dává plody vypadající jako malé hruštičky.

Kromě klasického vánočního kuby Jihomoravané k obědu vařili sladký ocet – černou omáčku z uvařených lískových ořechů, sušeného ovoce a rozinek, zahuštěnou perníkem a zjemněnou smetanou. „Většinou se ale jedla samotná. V selských rodinách měl na stole ještě každý svou vlastní vánočku, cukroví a chléb,“ dodal Vašák.

V rodině brněnského rybáře Čestmíra Hlávka již třicet let připravují marinovaného kapra. „Dvaadvacátého prosince vždy vytáhnu kapra z přehrady nebo z řeky Svratky a manželka jej připraví. Ale nejdůležitější je nechat ho den naloženého v ledničce,“ popisuje Hlávka jídlo, které si oblíbily jeho děti i vnoučata. Marinovaná kost je měkká, takže se případně v ústech a krku rozpustí.

Autor: Gabriela Peringerová

24.12.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Zvýšené nebezpečí vzniku požárů končí. Hejtman výstrahu odvolal

Místo čtyř poškozených topolů u Moldavské ulice v brněnských Bohunicích stojí od minulého týdne pouze jeden z nich. Nechali je vykácet představitelé městské části. Některým z místních se to nelíbí.
2 9

Nebezpečné topoly vykáceli. Nové stromy v ulici nevysadí

AKTUALIZUJEME

Krajský soud potvrdil podmínku policistovi, který zfackoval sprejera

Brno - Rok vězení s podmíněným odkladem na dva roky potvrdil v úterý ráno Krajský soud v Brně policistovi Jakubu Zejdovi za ublížení na zdraví a zneužití pravomoci. Zamítl tedy odvolání proti rozsudku z letošního května. „Trest uložený brněnským městským soudem nelze považovat za nepřiměřený a přísný,“ řekl předseda senátu Dan Krátký.

AKTUALIZOVÁNO

Habanec ve Zbrojovce končí, hráče po výprasku na Hané stihly pokuty

Brno /FOTOGALERIE, ANKETA/ – Tenhle primát by si fotbalová Zbrojovka zřejmě ráda odpustila. Svatopluk Habanec se totiž v pondělí stal prvním odvolaným trenérem v prvoligové sezoně, brněnský klub jeho konec oznámil v odpoledních hodinách. V sobotním domácím střetnutí proti pražské Spartě povedou tým dosavadní asistenti Richard Dostálek a Lukáš Přerost.

Smrt na přejezdu: policie dál vyšetřuje. Zraněná dívka je stabilizovaná

Znojemsko /ANKETA/ - Čtyři mrtví, šest zraněných, z toho čtyři děti. Jak už Deník Rovnost informoval, dvě tragické víkendové nehody se staly nedaleko Znojma v rozmezí osmačtyřiceti hodin.

Brněnští studenti v architektonické soutěži navrhli pavilon za jeden den

Brno – Přesně za čtyřiadvacet hodin vytvořit návrh dočasného pavilonu pro oživení veřejného prostoru s využitím šesti dopravních kontejnerů. Tak znělo zadání letošního ročníku architektonické soutěže pro studenty Superstudio. Své projekty museli před publikem představit za dvě stě vteřin.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení