Podle primátora Petra Vokřála je vypsání soutěže jediný způsob, jak Brňanům nabídnout vyvážený pohled na možné polohy hlavního nádraží. „Studie odsunutého nádraží existuje už několik let. Podobu Jižního centra města s hlavní vlakovou stanicí pod Petrovem zatím žádná oficiální studie nezmapovala," konstatoval.

Soutěž je dobré řešení i podle bývalého náměstka primátora Roberta Kotziana. Zpochybňuje ale její načasování. Podle něj se v říjnu magistrát města dohodl se Správou železniční dopravní cesty na zpracování dopadové studie varianty polohy nádraží pod Petrovem. Má být hotová třicátého dubna.

Populistický krok

Vypisování jakékoli soutěže nebo zpracovávání podkladů k ní bez znalosti dopadové studie je podle něj zbytečné. „Je to jen nepromyšlený nesystémový a populistický krok," prohlásil Kotzian.

S hlasy kritiků Ander počítal. „Nepředpokládal jsem, že vše půjde hladce. Ale myslím si, že je potřeba diskutovat, jak bude Brno vypadat dalších sto možná 150 let," argumentoval. Podle něj se v minulosti investovalo pouze do jedné varianty nádraží mimo centrum města.

Kde nakonec bude hlavní železniční uzel, rozhodne Správa železniční dopravní cesty. Podle Andera obě varianty porovná letos a v příštím roce. „O soutěži ještě nic nevíme. Podle dostupných studií známe obě varianty umístění nádraží. Obě se zatím jeví jako proveditelné," řekl mluvčí železničářů Zbyněk Honys.

Zároveň dodal, že o poloze musí nejdřív rozhodnout Brno. Se správou podle něj vedení města intenzivně jedná už čtyři roky.

Ander věří, že soutěz vzbudí zájem i u světových špičkových urbanistů a architektů. „Vypsáním soutěže jsme dali najevo, že o jejich názory stojíme a jsme jim otevření.Věřím, že zájem bude velký," uvedl.

Soutěžící si odnesou ceny v hodnotě až pět milionů korun. Vítězný projekt bude zveřejněný k nahlednutí na internetových stránkách Europoint Brno. „Lidé tak porovnají obě varianty umístění hlavního nádraží před referendem, která z nich jim víc´vyhovuje," připomněl náměstek primátora Richard Mrázek chystané hlasování o poloze nádraží plánované na říjen příštího roku.

V minulosti podobný návrh připravovali i brněnští architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof. Před dvěma lety představili svůj projekt využití Jižního centra. „Máme s tím zkušenost, takže se pravděpodobně do soutěže přihlásíme. Návrh bude ale jiný. Budeme se muset přizpůsobit podmínkám soutěže," vysvětlil.

ALŽBĚTA NEČASOVÁ