Že se po roce od zveřejnění návrhu ateliéru Chybik + Kristof Associated Architects hnuly ledy, řekl Rovnosti Ondřej Chybík. „V posledních dvou měsících začínáme mít pozitivní ohlasy. Vypadá to tak, že bychom měli pracovat na reálném plánu jak to rozjet. Zodpovědní lidé si uvědomují, že není dobře, když území leží ladem," řekl Chybík.

Podle něj se může v Jižním centru začít něco dít letos, nebo příští rok. „Příští rok je reálnější," podotkl architekt.

Konkrétnější ohledně majitele pozemků, s kterými jedná být nechtěl. Ani neřekl, který z návrhů plánuje uskutečnit. „Zatím ještě není nic oficiálního, nic jsme nepodepsali," řekl jen.

Záměr mladých architektů dočasně využít jižní centrum se líbí vedení městské společnosti Brněnské komunikace. Ta převzala část pozemků od společnosti Jižní centrum Brno. „Zjistil jsem, že většina Brňáků ani pořádně neví, kde Jižní centrum leží. Proto jej chceme lidem pořádně představit. Ukážeme, jak si představujeme jeho budoucí rozvoj. A současně se snažíme najít i dočasné využití. První krok jsme udělali tím, že jsme odstranili plot a postarali se o vyčištění ploch," sdělil předseda představenstva společnosti Petr Kratochvíl.

Dodal přitom, že firma vyčlenila jednoho zaměstnance, který bude mít další využití centra na starost. „Chceme oslovit i vysoké školy, jejichž studenti mohou svými představami pomoci. Zároveň se snažíme přesvědčit ostatní vlastníky pozemků, aby s nějakým využitím souhlasili," řekl Kratochvíl.

Architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof představili svoji studii na přestavbu Jižního centra v Brně.

Podle druhého z mladých architektů Michala Krištofa měla zájem už firma Jižní centrum Brno. „Kvůli spojování ale jednání ustal," poznamenal. Dodal, že svůj návrh budou opět představovat koncem května.

Architekti před rokem navrhli dočasné využití do roku 2018 s minimálními náklady. Kromě obchodů a zábavních parků plánovali třeba také otevřené komunitní zahrádky, pláž u Svratky či bar ve vagónu na přilehlé železniční vlečce. A Brňanům se jejich návrhy líbily. „Právě nápad s vagónem se mi moc líbil. Asi proto, že jsem nadšenec do vlaků. Ale zaujala mne i pláž. Když se dá koupat na přehradě, tak proč ne ve Svratce. Celkově to je dobrý nápad. Myslím, že třeba zábavní park by tu nikoho nerušil," myslí si Vladimír Doležal.

Také soukromí vlastníci se zcela nebrání využít své pozemky ještě před tím, než je zastaví domy. „Samozřejmě se nám nápad líbí. Je to možnost do doby, než se konečně rozhodne o poloze nádraží. Ale zatím s námi nikdo oficiálně nejednal," upozornil Radek Konečný ze společnosti Brno New Station Development.