Čtyři vleky jedou ve Skiparku Filipov na Hodonínsku. Lyžaři tam jezdí po technickém sněhu. Vrstva má mezi třiceti a padesáti centimetry. „Nyní už nezasněžujeme, protože na to je moc teplo. S počasím je to na hraně, ale pokud přijde alespoň částečné ochlazení, pojedeme dál," popsal situaci prezident Sportovního klubu lyžování Veselí nad Moravou, který areál provozuje, Luboš Žák.

Kde se nyní lyžuje:
- skipark Filipov na Hodonínsku: 30-50 centimetrů technického sněhu, otevřeno denně od 9.00 do 20.30

- skiareál v Olešnici na Blanensku: 50 centimetrů technického sněhu, otevřeno denně od 9.00 do 21.00, o víkendech od 8.00 do 21.00

- skiareál Hodonín u Kunštátu na Blanensku: 50 centimetrů technického sněhu, otevřeno denně od 9.00 do 20.00, o víkendech od 8.00 do 20.00

- sjezdovka Němčičky na Břeclavsku: 50 centimetrů technického sněhu, otevřeno denně od 9.00 do 19.00

Půl metru technického sněhu leží také na sjezdovce v Olešnici na Blanensku. „Umělého sněhu jsme si vyrobili i do zásoby. Na konci týdne má i mrznout, což uvítáme, protože pak svah pěkně ztuhne," uvedl správce olešnického areálu Jiří Kotlán. V provozu mají v Olešnici všechny vleky.

Na Blanensku si lidé mohou zalyžovat i v Hodoníně u Kunštátu. „Na svahu máme asi padesát centimetrů sněhu. Ten zatím bez problémů drží," zhodnotil provozovatel tamního areálu Josef Kšica.

Přibližně půlmetrovou vrstvu technického sněhu najdou lidé i na sjezdovce v Němčičkách na Břeclavsku. "I nadále máme slušné podmínky pro lyžování. Přichází ale méně lyžařů. Většinou nevěří, že provoz pokračuje i v těchto teplotách. Stačí ale, aby napadlo půl centimetru sněhu a dorazí," řekl správce sjezdovky v Němčičkách Jaroslav Stávek.

Vleky na Brněnsku naopak stojí. „Teploty vnímáme jako natolik vysoké, že se zasněžováním nepočítáme," uvedl provozovatel skiareálu Klínek Předklášteří Pavel Ivánek.

Ve Zbraslavi u Brna si lidé také nezalyžují. V areálu jsou závislí na přírodním sněhu, zasněžovací techniku nemají.

Jak už Brněnský deník Rovnost informoval, ke konci pracovního týdne se má mírně ochladit a přes den se teploty na jižní Moravě budou pohybovat mezi dvěmi a šestii stupni Celsia. V noci na čtvrtek i pátek budou teploty klesat těsně pod nulu.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ