Návštěvnost Jihomoravského kraje je zatím nejnižší od roku 2000. Počet turistů, kteří v letošním druhém čtvrtletí na jihu Moravy přenocovali, klesl oproti loňsku o téměř sedmnáct procent. Vyplývá to ze srovnání Českého statistického úřadu.

„V České republice přenocovalo ve druhém čtvrtletí letoška 8,8 milionu hostů, tedy o 8,6 procenta méně než ve stejném období předchozího roku,“ uvádí zpráva, kterou vydal Český statistický úřad. Jihomoravský kraj zaznamenal po Ústeckém druhý největší propad. „Na poklesu se mohlo částečně podílet i červnové nepříznivé počasí,“ upozorňuje zpráva.

Potvrzuje to vedoucí největšího jihomoravského kempu v Pasohlávkách na Brněnsku Jan Duda. „V červnu a červenci jsme měli velký úbytek návštěvníků. Svaluji to na špatné počasí. Další příčinou je méně cizinců, hlavně Nizozemců. Uvědomili si, že peníze by jim kvůli krizi mohly chybět, a tak radši zůstali doma,“ je přesvědčený Duda.

Provozovatelé kempů si od teplého srpna slibují zlepšení. „Pomalu doháníme ztráty z června. Bungalovy a chatky máme do konce prázdnin vyprodané, možná nakonec dosáhneme i dvou set třiceti tisíc návštěvníků za rok, což by bylo ještě o něco víc než loni,“ podotkl Duda.

Některým lidem však podoba kempů nevyhovuje. „Přijde mi, že u nás vypadají už pětadvacet let stejně. Problém je, když majitelé nechávají staré vybavení, neinvestují do vylepšování,“ myslí si Aleš Rojko z Brna.

Přestože na jih Moravy míří v posledních letech podle ministerstva zahraničních věcí nejvíce zahraničních turistů hned po Praze a Karlovarsku, letos jich bude méně. „K nárůstu návštěv z ciziny v kraji nedošlo nikde,“ informují ve zprávě statistici.
Pocítily to i některé cestovní agentury. „Vozili jsme na jižní Moravu turisty ze zahraničí, letos jsme to zrušili, protože nebyl zájem,“ řekl Jan Sítek z cestovní agentury Czechwinetour.

Jihomoravská centrála cestovního ruchu proto v tomto měsíci spustila regionální turistické informační centrum, od kterého si slibuje zvýšení návštěvnosti kraje. „Chtěli bychom, aby turisté na jižní Moravě trávili delší dobu než dva dny. Uvidíme, jak se nám bude dařit. Jednak totiž záleží na počasí a jde také o to, že počet dní dovolené se zkracuje a lidé méně cestují,“ zmínila Libuše Vlachová z centrály cestovního ruchu.

Také ona věří v příznivý obrat. „Začíná vinařská sezona, své návštěvníky si určitě najdou rovněž některé z folklorních slavností. Za chvíli budeme mít za sebou první měsíc činnosti, tak zhodnotíme, jestli má regionální informační centrum smysl. Lidé však zatím chodí, takže zřejmě rozšíříme otvírací dobu,“ dodala Vlachová. V současnosti je centrum k dispozici od středy do neděle.

Turisty však mohou od návštěvy odrazovat i jiné věci než šetření. „Když pojedu na jih Moravy, rád si zajdu někam do sklípku. Zajel bych si i k vodě, ale ta je podle mě špinavá. Třeba na Nových Mlýnech jsem loni vylezl z vody celý zelený,“ vzpomněl Rojko.