Knihkupectví Barvič a Novotný vydávalo vlastní knihy. „Byl to i kulturní stánek, kde se scházely význačné osobnosti brněnského vlasteneckého života," uvedla Jitka Šibíčková z internetové Encyklopedie dějin města Brna.

Barvič podle ní s firmou velmi významně přispěl k vydávání české literatury. „Například nechal přeložit do ruštiny Babičku od Boženy Němcové," řekla.

V roce 1909 přibral Barvič svého učedníka Josefa Novotného za svého společníka a název firmy změnil na Barvič a Novotný. „Obchod se pak přesunul na Českou 13, kde sídlí dodnes," doplnila brněnská historička Milena Flodrová.

Jako patriot odmítl Barvič pojmenovat obchod německy a stal se tak terčem mnoha vandalských útoků. Ve čtyřicátých letech ale nápis ze štítu obchodu na dlouho zmizel. „V roce 1948 přešla firma do nucené správy a poté byla zcela zlikvidována. Knihkupectví se stalo součástí národního podniku Kniha," vysvětlila Zemanová. Až v roce 1991 se restitucí podnik vrátil manželce Josefa Novotného. O jedenáct let později vznikla nová pobočka v brněnské Masarykově ulici.

Doprovodné akce k výročí:

12. července:

Den založení knihkupectví aneb Vraťte se s námi zpět o 130 let. (Česká 13)

10,30 – 12,30 a 15 – 18 h. Historické nástroje mechanické hudby – představí pan Henri Noubel s chotí Alexandrou.

16 h. Z historie knihkupectví Barvič a Novotný – přednáška a beseda

17 h. Módní přehlídka dobových kostýmů, s laskavým zapůjčením ze Starého světa.

13. července od 17 hodin

Autogramiáda Jaroslava Rudiše ke knize Národní třída (Česká)

13. a 14. července

Po stopách pánů Barviče a Novotného – víkendová hra pro děti i dospělé (Vždy od 13 do 17 hodin, Česká)

15. července od 17 hodin

Autogramiáda Pavla Kohouta (Česká)

16. července od 16 h.

Klub moudré sovy Z dějin Brna Před brněnskými branami (Masarykova 26)

17. července od 16 h.

Klub moudré sovy Z dějin Brna Zaniklé brněnské obchody a historie domů v centru Brna – procházka (sraz v BN na Masarykově ulici).