„Naše nákupní ceny jsou na minimu, soutěžíme elektronicky v podstatě vše, včetně malování, nákupu rohlíků nebo náplastí. Už opravdu nevím, kde ještě ušetřit," popsal ředitel nemocnice v Kyjově na Hodonínsku Petr Svoboda. Pacienti jsou ale rádi, že ušetří.

Poplatek, který loni na podzim zrušil Ústavní soud společně s úhradovou vyhláškou, tvořil zhruba tři procenta rozpočtu většiny nemocnic. „ Ze získaných peněz jsme platili provoz nemocnice, ale také třeba nákup nových přístrojů," vysvětlila ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková.

V kyjovské nemocnici by peníze získané na poplatcích za celý rok pokryly nákup všech potřebných přístrojů a dvou sanitek. „Nyní musíme šetřit na provozu, i když už není moc kde. Navíc se zvyšuje cena eura, a to pro nás znamená, že vše, co potřebujeme ze zahraničí, je dražší," upozornil ředitel Svoboda.

Méně závažný je výpadek poplatků pro Fakultní nemocnici Brno. V šestimiliardovém rozpočtu tvořily zhruba dvaačtyřicet milionů korun ročně. „Pro nás je ale důležitá každá koruna. Peníze jsme využívali třeba k doplnění ztrát za zvýšenou DPH," upozornila mluvčí nemocnice Anna Mrázová.

Pacienti chtějí zůstat déle

Zdravotnická zařízení se ale musí potýkat i se změnou chování pacientů. Když nemusí platit, nespěchají domů. „Chtějí zůstat déle. A ani příbuzní nejsou tak ochotní brát si je do domácího ošetřování, takže se neuvolňují lůžka pro nové pacienty," poznamenala Danihelková.

Stejný problém řeší i v Boskovicích. „Náš přístup se ale nezměnil. Pokud už není důvod, aby u nás člověk zůstal, posíláme ho domů," dodal jednatel boskovické nemocnice Dan Navrátil.

Ve srovnání s loňským lednem a únorem navíc pacientů přibylo. „V lednu u nás leželo 1454 pacientů. To je o devět procent víc než loni. V únoru to bylo dokonce o jedenáct procent víc," řekla náměstkyně personálního a právního odboru vyškovské nemocnice Taťána Menoušková.

Poplatek neobnoví

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček poplatek obnovit nehodlá. Peníze chce ale nemocnicím zajistit. „A to jednotnou právní úpravou, jejíž návrh předloží vládě," sdělil mluvčí ministerstva Jan Štoll. Podrobnosti nesdělil.

Ministr navíc plánuje od ledna 2015 zrušit třicetikorunový poplatek za ambulantní návštěvu lékaře a za recept. „Zůstane jen devadesát korun za návštěvu pohotovosti," dodal Štoll.

Lidé však zrušení poplatků většinou vítají. „Myslím, že bychom neměli v nemocnici platit. Často tam neskončíme vlastní vinou, například po dopravní nehodě. A starší lidé mají zase tak nízké důchody, že by nemuseli být schopní za pobyt zaplatit," řekla například Brňanka Martina Nečasová.