První sudoku dostal od svého dědy, když mu bylo čtrnáct let. „Vyřešil jsem první, všichni nevěřícně koukali, že to mám tak rychle hotové. Tehdy mi to trvalo přes čtvrt hodiny. Teď jsem schopný řešit jednodušší úlohy pod minutu," vzpomíná Ondroušek.

Hned měsíc na to se ze zvědavosti zúčastnil mistrovství České republiky. Umístil se třicátý. „Další rok už jsem ale byl v republice třetí a jel jsem na mistrovství světa," popisuje mladík, který studuje na brněnské Masarykově univerzitě.

Od první vyluštěné úlohy už Ondrouškovi na kontě přibyly desetitisíce dalších. Vedle toho také medaile, tituly i světový rekord.  „My sudokáři světový rekord moc neuznáváme. Pokud si vezmete sprint, Bolt běží vždy sto metrů, sudoku ale nikdy nejsou stejná a stejně obtížná," pochybuje o jednoznačnosti rekordu Ondroušek. Od roku 2010, kdy dokázal vyplnit čtyřiapadesát čísel za pětadvacet vteřin, ho však nikdo nepřekonal.

Existují tisíce variant sudoku. Nabízejí se různé tvary, číselné kombinace, součty, pravidla. Podle něj sudoku není vůbec o matematice. „Čísla můžete nehradit vlastně čímkoliv. Nejdůležitější je umět se podívat na správné místo ve správný čas. Záleží také na rychlosti, postřehu a schopnosti kombinovat," říká medailista.

Ani po tolika letech a úspěších ho luštění sudoku neomrzelo. „Nadchlo mě, jak relativně jednoduchá pravidla hra má a zároveň jak je strašně složitá. Je to závislost," popisuje svou vášeň Ondroušek.

Jeho prozatím jediným cílem je vyhrát mistrovství světa. „Může se stát, že se sudoku skončím, až se stanu mistrem světa. Pokud to nepřijde, budu se snažit třeba celý život a hnát se za svým snem a pak zjistím, že to nevyšlo. Ale těžko říct," dodává čtyřnásobný mistr České republiky.

BLANKA SEDLÁKOVÁ