Do Brna na živé vysílání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce se hlavnímu aktérovi asi nejelo lehce. Rodilý Brňan a ministr zdravotnictví Tomáš Julínek totiž přijel obhájit reformu zdravotnictví, například poplatky za ošetření nebo recept. Jedním ze stěžejních témat ale bylo také zrušení brněnské Úrazové nemocnice.

„Trauma centrum Úrazové nemocnice se určitě přesune do bohunické nemocnice, jejíž prostory rozšíříme. Lékaři by měli být rádi, ve spojení s fakultní nemocnicí se úroveň trauma centra zase dostane někam jinam,“ řekl v pořadu ministr Julínek. Co bude s budovou v ulici Ponávka, ale neví. „Jiné nemocnice by mohly část vytížení převzít. Například Nemocnice Milosrdných bratří je vytížená jen na šedesát procent. Na ambulantní výkony by mohlo vzniknout několik soukromých praxí,“ myslí si Julínek.

Poprvé ale také připustil myšlenku, že by nemocnici získalo město Brno. „Chtěl bych seriózně zapracovat do úvah návrh primátora Romana Onderky, aby si Úrazovou nemocnici převzalo město, například ve spolupráci s Jihomoravským krajem,“ uvedl Julínek. Město Brno podle něj ale nemůže dostat jen budovu, aniž by provozovalo zdravotnické zařízení. „Za určitých podmínek nebo věcných břemen samozřejmě,“ dodal ministr. Jaké podmínky má konkrétně na mysli, ale prozradit nechtěl.

Primátor Roman Onderka byl včera z podobných úvah na rozpacích. „Když jsem zmiňoval, že by město mohlo mít o nemocnici zájem, myšlenka byla zachovat ji celou. A ne bez trauma centra,“ podotkl Onderka. Ministr ani primátor zatím nemají jasnou představu, jak by město nemocnici získalo nebo následně provozovalo. „Otázku vlastnictví města nebo kraje či akademické půdy by měli řešit odborníci, kteří by přišli na to, zda je to možné a jak by se to dalo udělat,“ myslí si Onderka.

Rozhodne komise

Julínek chce ustavit komisi, která by veškeré záležitosti kolem zrušení nebo rozdělení Úrazové nemocnice řešila. Onderkovi se ale po včerejší debatě myšlenka nelíbí. „Julínek je rozhodnutý trauma centrum přesunout. Komise měla analyzovat možnosti, teď zasedne, jen aby řekla, kdy se to stane,“ kritizoval Onderka.

Ředitel Úrazové nemocnice Miloš Janeček označil úvahy za hypotetické. „Kdyby Úrazovku i s odborníky dostalo město, nálepka trauma centrum by se jen přesunula do Bohunic,“ myslí si Janeček.