Učitel informatiky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně je i jedním z organizátorů akce Ukliďme Česko, která je na programu pozítří.

Černé skládky se často nachází na nepřístupných místech, proto o nich obce nevědí. Elektronická mapa na ně měla upozornit a pobídnout lidi z vedení radnic k úklidu. „Bohužel se k tomu často neměli," přibližuje Kubásek moment, kdy se společně s kolegy rozhodli uspořádat úklid celorepublikově.

Podle něj dobrovolníci uklízeli odpadky už předtím, ale jen lokálně. „Chtěli jsme jim pomoct s organizací, aby se o akci dozvěděli všichni," povídá.

Loni se k akci Ukliďme Česko připojilo přes šest tisíc lidí. Zapojují se obce, školy i zájmové spolky. Letos už je v Jihomoravském kraji nahlášených téměř 150 organizátorů. „Někde jde o celé školy, třeba tři sta dětí, takže odhadnout počet letošních dobrovolníků si netroufám," popisuje Kubásek s tím, že například líšeňská Základní škola Horníkova nabízí oběd každému, kdo se do sbírání odpadků zapojí.

Kubásek v sobotu organizuje úklid v bývalé zahrádkářské kolonii nad Augustiniánským opatstvím v brněnské Pivovarské ulici.

DOMINIKA VÁGNEROVÁ