K alespoň částečnému uvedení porostu do původního stavu firmu přiměli zástupci židenické radnice. „Měli jsme mnoho podnětů od občanů, takže nás těší, že se podařilo alespoň dodatečně pochybení soukromé společnosti napravit,“ komentoval změnu židenický místostarosta Petr Kunc.

Firma, která nedodržela lhůtu patnácti dnů od podání žádosti, se k pochybení po stížnostech místních přiznala. „Pochybili jsme a uznáváme to,“ řekl před časem Deníku Rovnost jednatel společnosti Petr Škorpa.

Firma Astra Lednice bez povolení porazila stromy ve dvou židenických ulicích.
Kvůli plynovodu pokáceli bez povolení 15 stromů. Firmě hrozí milionová pokuta

Právě obyvatelé židenického sídliště znovu osázené ulice chválí. „Žádali jsme, aby uklidili piliny a polámané větve a uvedli do pořádku pařezy i polámané keře. Je dobře, že se na úpravě podíleli i architekti a zahradníci. O zeleň jsme pečovali dvacet let, sídliště ji potřebuje. Teď už máme okolí opět hezké,“ uvedla místní Marie Hudcová.

Právě Žideničtí budou mít v ulicích stromů, keřů i květin více. „Lidem záleží na prostředí na sídlištích a v parcích. Zaměříme se na to. Už jsme nechali osázet nové záhony za dvě stě tisíc korun například v Gajdošově ulici, další plánujeme,“ dodal Kunc.

Nové stromy požadují v Turgeněvově

O náhradu za vykácené stromy bojují také lidé v Turgeněvově ulici v Černovicích. „Stromy vykácela firma, která zde bude stavět, a to ještě před vydáním potřebného povolení. O plánu jsme předem nevěděli. Chceme, aby byly v okolí vysázeny nové stromy, ale pozemky jsou městské, takže o tom teprve jednáme,“ uvedla černovická místostarostka Šárka Korkešová.

Ilustrační foto
Místo stromů bytový dům. Lidé chtějí náhradní zeleň