Největší brněnská městská část má klikací rozpočet na internetu přes měsíc. „Splnili jsme slib voličům, ale lze to udělat ještě lépe," poznamenal radní Svatopluk Bartík, jenž se věnuje legislativě a informatice. Výhledově chce spojit rozpočet na webu s konkrétními smlouvami. Lidé by tak mohli snadno zjistit, za co městská část utrácí peníze.

V základní podobě, která nenabízí detailní pohled, mají rozpočet na internetu i ostatní městské části. „Jestli se chtějí přidat k podrobnější variantě, záleží na nich. Nutit je nebudeme," sdělil brněnský radní pro informatiku a otevřenost Jiří Ulip.

Zájem mají například v Líšni. „Proti současné verzi máme zveřejněný rozpočet podrobněji. Ale bohužel v nevhodném formátu," vysvětlil líšeňský starosta Břetislav Štefan. Podle něho se původně chtěli vydat vlastní cestou, ale nakonec se připojili k brněnskému systému.

Rozpočet na webuBrno-střed zveřejnilo podrobný rozpočet. Jak se k němu dostat?
1. je potřeba zadat adresu: http://www.gbrno.cz/RR_mc01d/
2. na levé boční liště je ikonka připomínající terč
3. po jejím rozkliknutí se v menu Transparentní výdaje pod grafem objeví svinuté kapitoly rozpočtu
4. kliknutím na ikonky „plus" se lze dostat k jednotlivým položkám

Bez podrobností a spojení s konkrétními smlouvami nabízí rozpočet jen základní orientaci. „Čísla sama o sobě neříkají, jestli je daný záměr rozumný a částka odpovídající," upozornil ředitel Transparency International David Ondráčka. Transparency International je nezisková organizace, která se věnuje boji proti korupci.

V České republice se podle něho lze často setkat spíše s povrchními klikacími rozpočty. „Mnohé radnice to dělají komplikovaně. Tak, aby se v tom nedalo vyznat," poznamenal Ondráčka.

Na jiný problém upozornil starosta Brna-severu Martin Maleček. „Lidé to zatím moc neřeší. Spíše je zajímá, jestli se kolem nich uklízejí ulice a jak se staráme o zeleň. Větší zájem by se nejspíš objevil, kdybychom tvrdili, že na něco nemáme," řekl Maleček.

Dlouhodobý nezájem lidí ale nemusí být nutně problém. „Každý získává možnost odhalit nějakou nepravost, což má i preventivní účinek na politiky," upozornil Bartík.

Pro běžné lidi může být problém se v rozpočtu na webu orientovat. „Připadá mi to jako krok dobrým směrem. Ale neumím si představit, že by v tom třeba moje babička dokázala něco najít," podotkl student Pavel Kříž.

Přiznává to také Ulip. „Grafická část není optimální," připustil radní. Zároveň poznamenal, že odborným zájemcům jsou k dispozici také data ke statistickému zpracování. Informace o současném čerpání rozpočtu se aktualizují každý měsíc.
Klikací rozpočet zajistil brněnský magistrát už loni a zaplatil za něj přibližně sto devadesát tisíc korun. „Za údržbu neplatíme nic," dodal radní Ulip. Městské části mají použití systému bezplatné.