Balckmetalový festival Dunkelheit ale přinese nejen dvě desítky našlapaných kapel, ale také možný zárodek pořádného problému. Členové jedné z pozvaných kapel se totiž otevřeně hlásí k neonacismu. Problematickým uskupením je děčínská kapela Sekhmet, která se svým názvem hlásí k egyptské bohyni války.

Na svých internetových stránkách se kapela distancuje od politiky nacismu a tvrdí, že je „pouze“ protižidovská. Názvy písní Zyklon B a Čistá krev ale mluví o opaku. V jedné z nich se například zpívá: „Davy jedné krve se valí… V krvi je čistota, v krvi je národ, v krvi je síla,… naše čistá krev zvítězí…“. Podle politologa Miroslava Mareše se podobné texty už dají interpretovat jako rasistické.

„Hraní protižidovských písní už splňuje zákon o hanobení rasy a podněcování národnostní nesnášenlivosti. Zakázat takovou skupinu ale není téměř možné. Obvykle se k tomu sáhne až když zahraje něco zakázaného přímo na koncertě,“ potvrdil Mareš. Jeho slova potvrzuje i provozní klubu Svatoboj Lucie Hronová. „Já této hudbě nerozumím a nedokázi posoudit, jestli skutečně nějaká kapela porušuje svými texty zákon. Dokud kapela otevřeně nepropaguje nacismus, není důvod ji zakazovat,“ uvedla Hronová.

Agentura, která koncert kapela na festival přizvala, si ale myje ruce. „Většinu účastníků vybrali naši partneři z rakouské strany. Náš festival je navíc nepolitický a my jsme upozorňovali každého, kdo chtěl vystoupit, že nesmí zpívat politické texty. Pokud to někdo udělá, nechám ho vyvést a předám policii,“ řekl jeden z organizátorů Dunkelfestu, který chtěl zveřejnit pouze svoji přezdívku Cartman. Současně potvrdil, že policie bude koncert monitorovat. „Policisté budou nejen v uniformách venku, ale také v civilu vevnitř,“ potvrdil Cartman.

Oficiální potvrzení brněnské policie se nám ale nepodařilo do uzávěrky získat. Člen skupiny Sekhmet, který vystupuje pod přezdívkou Set nevidí v textech kapely problém. „Já bojuji pro náboženství, nejde mi o rasu a národ. Lidi všechno obvykle překroutí a slyší tam, co slyšet chtějí,“ řekl Set. Rozhovory se členy kapely publikované v různých metalových zinech ale prozrazují jejich sympatie s myšlenkami nacismu. „Nic takového nezpívám a pokud to někdo říká, je to jeho názor. To je stejně, jako by někdo sebral feťáka za to, že vylezl na pódium zahrát, i když má čistou hlavu. Mně jde jen o hudbu,“ hájí se Set.