Primátor Onderka jedná s významným světovým architektem o výstavbě dvou až tří objektů. Jedním z nich bude pravděpodobně výšková budova.
Kaplický si myslí, že k Brnu progresivní stavební styly již tradičně patří. „Brno bylo vždy bastionem moderní architektury,“ říká Kaplický a zdá se, že spolu s brněnským primátorem budou chtít tuto tradici do Brna vrátit. „Jednáme v Brně minimálně o dvou až třech stavbách,“ prozradil Kaplický s tím, že svůj brněnský projekt odhalí až na začátku příštího roku.

Onderka Kaplického výrok potvrzuje. „Spolupracujeme spolu od doby, co v Praze odmítli jeho chobotnici. Projednáváme teď možnost uplatnění některého z jeho návrhů na výškovou budovu,“ upřesňuje Onderka.

Kaplický, podle jehož návrhu se má chystat i koncertní centrum v Českých Budějovicích, nechce představení svého projektu v Brně uspěchat. Je však jasné, že v brněnském primátorovi má velkou podporu.

Moderna? Mimo Prahu

Zklamání Kaplického z postoje pražských politických i kulturních kruhů je zřejmé. „Ostatní česká města nabývají vůči Praze na důležitosti. Sídlo moderní architektury se posouvá od Prahy,“ tvrdí známý architekt.

Pražský primátor Pavel Bém se k rozčarování Kaplického z pražské situace nechce vyjadřovat. „Kaplický si může stavět, kde chce,“ uvedl jeho tiskový mluvčí Jiří Wolf.

Kaplického architektonický styl se příliš nelíbí jednomu z předních brněnských architektů Petru Hrůšovi. „Kaplický je v architektuře šoumen, který zastává revoluční názory. Tíhne k designovaným stavbám, které přitahují širokou veřejnost,“ říká Hrůša.

Jeho ateliér se podílel na rekonstrukci Jakubského náměstí či Denisových sadů, vyhrál soutěž na úpravu Dominikánského náměstí a připravuje nový fotbalový sta〜dion za Lužánkami.

Hrůša však vítá diskuze o budoucím vzhledu města. „Pokud tu Kaplický vytvoří třeba most, zastřeší nádraží či postaví mrakodrap za Hornbachem, budu to považovat za zpestření zdejší scény,“ dodává Hrůša.

Postup primátora Onderky a jeho domluvu s Kaplickým kritizuje architekt a šéfredaktor časopisu Era 21 Osamu Okamura. „Bez řádné architektonické soutěže nemůže město zadat práci přímo soukromé firmě, v tomto případě panu Kaplickému. Pokud tedy půjde o zakázku z veřejného rozpočtu,“ upozorňuje Okamura na možné problémy.

Brno teď nabízí víc než Praha


Brněnský primátor Roman Onderka moderní architekturu v Brně chce. A proto o budoucích projektech mluví i s architektem Janem Kaplickým.


Jak dlouho a o čem s ním jednáte?

S panem Kaplickým jsem se seznámil poté, co jeho chobotnici v Praze nepřijali. Tehdy jsem mu nabídl pomoc při hledání vhodné lokality v Brně, ale technicky by to bylo složité. Nicméně od té doby spolupracujeme a pan Kaplický připravuje pro Brno jedno architektonické překvapení.

Jaký typ stavby by mohl vyprojektovat a kde by mohla stát?
Máme dohodu, že zatím nebudeme nic zveřejňovat. Brno však nebude, co se týče moderní architektury, o nic ochuzeno.

Kaplický vidí Brno jako baštu moderní architektury. Souhlasíte s ním?
Historicky tomu tak vždycky bylo a město má i teď připravené lokality. Kromě jižního centra čekají na svoje oživení také staré tovární haly, tzv. brownfields. Začíná se revitalizovat areál Zbrojovky, město připravuje rekonstrukci haly Rondo a modernizaci fotbalového stadionu. I univerzity dávají městu tvář moderní architektury.

Jak si představujete budoucí podobu Brna?
Jako město moderní i historické. Přišel čas revitalizovat jižní část města, kolem Zvonařky by měly kromě nového nádraží vzniknout i moderní budovy, mrakodrapy vysoké kolem 111 metrů, nové byty i oddychová zóna.

Je Brno Kaplického stavbám otevřenější než Praha?
Brno v současnosti nabízí více než Praha, která je již plná, ba přeplněná. Tendence odlivu investic z Prahy je v Brně velice citelná. Máme připravené lokality, komunikujeme s investory. Přidáme­li výhodnou geografickou polohu, letiště a velké množství vysokoškoláků, nemá Brno žádnou konkurenci.
Jednáte i s architektem Parolkem, jehož odbavovací hala se stala Stavbou roku 2007.
I pan Parolek je jedním z architektů, který mě oslovil. Mohl by ve městě vyprojektovat další velkou dominantu.