VYBERTE SI REGION

Kapra je lepší zabít na stánku, radí prodejci

Jižní Morava /ANKETA/ - Bez kapra to nejsou žádné Vánoce. Kapr je hnusná ryba, která se většinu života ryje v bahně. S jedním z těchto dvou extrémních názorů se ztotožní mnoho Jihomoravanů.

21.12.2011 3
SDÍLEJ:

Na mnoha místech jižní Moravy začal prodej kaprů na štědrovečerní stůl.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Zastánci prvního už mohou vyrazit obstarávat hlavní chod štědrovečerní tabule. Na jižní Moravě v úterý začal prodej kaprů.

V širším centru Brna narazí lidé na kádě s kapry například na Moravském náměstí, ve Veselé ulici, na rohu Kounicovy a Šumavské, v Lidické ulici, na Kapucínském nebo Mendlově náměstí. „Na těchto místech budou prodejci až do pátku. A například na brněnském náměstí Míru seženou lidé rybu ještě na Štědrý den,“ uvedl mluvčí městské části Brno-střed Roman Burián.

Cena kaprů je letos jen o pár korun vyšší než vloni. „Kapr první třídy do dvou a půl kila stojí pětaosmdesát korun za kilogram. Výběrového kapra nad dvě a půl kila prodáváme za devadesát korun za kilogram. To je přibližně o tři koruny více oproti loňsku,“ vypočítal prodejce z Moravského náměstí Antonín Davídek.

Zájem je stejný

Prodává tam od pondělí. Největší nápor zákazníků ovšem očekává až ve čtvrtek a pátek. Lidé totiž chtějí mít kapry co nejčerstvější, a tak je většinou kupují až den před slavnostní večeří. „Zájem je zatím stejný jako v minulých letech,“ doplnil Davídek.

Drobným prodejcům ovšem stále více konkurují velké obchodní řetězce. I před jejich domy narazí lidé na kádě s kapry. „Na jižní Moravě budeme prodávat například před našimi obchody v Boskovicích na Blanensku, v Břeclavi, v Brně, Mikulově na Břeclavsku či v Pohořelicích a Tišnově na Brněnsku. Ještě i o Štědrém dni. Ceny udržíme přibližně stejné jako loňský rok,“ sdělila například mluvčí společnosti Tesco Eva Karasová.

Zabít a připravit

Lidé mají možnost nechat si kapra zabít a vykuchat přímo na stánku. Mnoho ze zákazníků ale stále dodržuje vánoční tradici. „Každý rok kupujeme jedině čerstvého kapra. Většinou jedenadvacátého prosince ve Znojmě někde na trhu. Ale nenecháváme si ho vykuchat. Doma ho totiž na ty tři dny vypustíme do vany. Den před Štědrým dnem ho budoucí tchán zabije a připraví. Já bych na to neměl odvahu,“ popsal vánoční přípravu Jan Tvarůžek ze Znojma.

Také Brňanka Jarmila Veselá si bez živého kapra ve vaně nedovede Vánoce představit. „Jeden nám tam už plave. Je to jedna z našich největších vánočních tradic. Ve čtvrtek jej zabijeme, za ty roky už jsme v tom zruční,“ podotkla Veselá.

Podle prodejce Davídka si ale většina zákazníků přeje koupit už mrtvého kapra. Na kvalitu masa ovšem podle něj nemá vliv, když lidé zabijí rybu až po několika dnech doma sami. „Pokud s tím má člověk zkušenosti, dokáže to stejně dobře jako my. Jediné nebezpečí je, že kapr lidem lekne při přenosu domů,“ upozornil prodejce.

Nedávat kapra do vany

Podle Aloise Najmana z vyškovské organizace Moravského rybářského svazu je naopak lepší usmrtit rybu hned na místě. „Zákazníkům nabízíme i možnost úpravy ryb. Zvláště jim nedoporučujeme kupovat kapra živého a dávat si ho doma do vany. Ryba je potom vystresovaná a negativně se to projeví na kvalitě jejího masa,“ upozornil Najman.

Někteří lidé si ale na Vánoce kapra raději odpustí. Většinou proto, že jim nechutná. Kromě klasických řízků dávají přednost i jiným druhům ryb.„Největší zájem je pochopitelně stále o kapra. Najdou se ale i lidé, kteří upřednostňují například sumce nebo také amury,“ uvedl ředitel Rybníkářství Pohořelice Roman Osička.

Přímo na sádkách rybníkářství ve Velkém dvoře na Brněnsku podle něj lidé dostanou kromě čerstvých ryb i ty mražené, chlazené, nebo dokonce marinované.

Stanislav Navrátil z Veterinární a farmaceutické univerzity o kaprech říká:

Vypuštění zpět znamená smrt

Brno /ROZHOVOR/ - Pouštění kapra zpět do rybníka. To je pro některé lidi součást tradic na Štědrý den. „Přitom pro rybu to neznamená vysvobození, ale naopak smrt,“ říká Stanislav Navrátil z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.

Co udělá s rybou návrat do rybníka?
Když se voda v zimě ochladí, odplavou ryby na dno, kde přečkají mrazy. Energii čerpají ze zásob, které nastřádaly přes rok. Pokud je ale lidé vyloví, převážejí a pak vrátí zpět, nemají už většinou dostatek energie, aby přežily do jara. Navíc jsou náchylnější k rybím nemocem.

Kapr tedy neumře hned?
Může se to stát. Kvůli teplotnímu šoku. Pokud si lidé donesou kapra domů, kde plave ve vaně s vodou kolem dvaceti stupňů Celsia, může ryba umřít hned při kontaktu se studenou vodou. U velkých kaprů je nebezpečný rozdíl už od deseti stupňů.

Je vůbec možné koupeného kapra zachránit?
To je špatná otázka. Lidé by si neměli kapra kupovat proto, aby ho zachránili. Kapři jsou určení k jídlu. Po přepravě jsou navíc třeba zranění, vyhladovělí a vystresovaní. Vypuštění do vody je sice šance na život, ale jenom malá. Pravděpodobně bude kapr trpět a časem pojde.

Jak se má správně kapr zabít?
Státní veterinární správa prodejce kontroluje, jestli s rybami zachází správně. Usmrtit je musí přetnutím páteře, nebo vykrvácením, před kterým je třeba zvíře omráčit.

Trpí kapři, které lidi nechávají pár dní ve vaně?
Je důležité, aby měli dost místa na plavání. Jinak brzo vydýchají kyslík. A také je dusí chlorovaná voda.

Nejoblíbenější vánoční ryby

Kapr

Nejoblíbenější vánoční ryba má hodně kostí. Když je kapr velký, bývá dost obalený tukem. Ideální je vybrat rybu kolem tří kilogramů. Na vánoční stůl se hodí připravený na černo podle klasického receptu našich babiček. Výborně chutná posypaný mandlemi a ořechy, nejvhodnější příloha jsou vařené brambory.







Losos

Lidé, kterým nechutná kapr, ale přesto chtějí večeřet rybu, volí nejčastěji lososa. Tato ryba má málo kostí. A i když se to nezdá, je maso hodně tučné. Nejlépe losos chutná připravený přírodně, pokapaný citronem a s listovým špenátem. Hodí se k němu také kopr. Naopak ke smažení je tato ryba nevhodná.





Candát

Candát je mezi nejčastěji prodávanými rybami delikatesa. Kromě toho, že má málo kostí, má také velmi křehké a chutné maso. Tak jako je to ostatně zvykem i u dalších dravých ryb. Stačí ho opéci pouze krátce a přidat sůl a kmín. Další dochucování je zbytečné. Přehlušilo by totiž vynikající chuť ryby.






Pstruh

Pstruh moc kostí nemá, pouze jemné, křehké kůstky okolo páteře. Jeho křehké maso je vhodné opéct pouze krátce, jinak hrozí vysušení. Ideální je rybu připravit v celku a dochutit ji pouze čerstvými bylinami, jako je snítka tymiánu nebo rozmarýnu. Výborný je také s česnekem, opečený z obou stran.






Sumec

Sumec patří mezi velké a také vydatné ryby. Platí totiž pravidlo, že čím větší rybu připravujeme, tím je mastnější. Výhodou sumce je, že nemá téměř žádné kosti. Jako vánoční oběd nebo předkrm při štědrovečerní večeři je výborný vyuzený s krajícem čerstvého chleba s máslem. V této úpravě je oblíbený i u dětí.

Štika

V křehkém mase štiky je jen málo kostí. Na sváteční stůl se nejvíce hodí filata z této ryby, doplněná vařenou kořenovou zeleninou a vařenými bramborami s máslem. Štika má velmi jemnou chuť, a proto je vhodné nijak ji nekořenit, stačí pouze osolit. Výrazné koření by mohlo přirozenou chuť zcela přerazit.


KLÁRA ŽIDKOVÁ
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI

ANKETA

Hlasujte: Budete jíst na Štědrý den kapra?

ANO

69 %

NE

31 %

Hlasovalo: 86     Anketa byla ukončena

21.12.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

OBRAZEM: Nejvíce potíží v rozjezdech mají revizoři mezi druhou a třetí ranní

Brno – Až devět set lidí dokáží zkontrolovat revizoři brněnského dopravního podniku při rozsáhlém zátahu v nočních linkách, takzvaných rozjezdech. Podobné akce dělají přibližně dva až třikrát měsíčně. Naposledy jízdenky cestujících kontrolovali v noci na neděli.

Divočina v lomu Hády. Studentka navrhla les místo odkladiště

Brno – Jako malá chodívala s rodiči na procházky přírodou. Záliba spolu s touhou měnit svět okolo sebe nakonec rozhodla při výběru oboru studia. Díky tomu se nyní sedmadvacetiletá Pavla Kratochvílová dostala k zahradní a krajinářské architektuře na Mendelově univerzitě. V závěru studia zvítězila v soutěži diplomových prací s tématy životního prostředí. Jako tu nejlepší z dvaceti přihlášených ji ocenila odborná porota minulý měsíc.

Trať mezi Brnem a Prahou? V zisku budeme do dvou měsíců, říká Jančura

Brno /ROZHOVOR/ – Pět let uplynulo od doby, kdy žluté vlaky společnosti RegioJet podnikatele Radima Jančury začaly dělat konkurenci Českým drahám na trati mezi Prahou a Ostravou. Nyní vyjedou i mezi Prahou a Brnem. „Než rozhodnutí Správy železniční dopravní cesty o našem začátku přišlo, trnuli jsme, protože politická moc Českých drah je velká. Ale právo bylo na naší straně," říká o svém vítězství nad státním dopravcem Jančura.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies