Vedení městské části o problému ví, víc než deset let usiluje o přesun radnice do prostor současných kasáren v Černých Polích. „Kromě toho chceme v areálu vybudovat také náměstí, park a zajistit některé služby," řekl starosta městské části Rostislav Hakl.

Vznik nového centra městské části Brno-sever má ale další překážku. Ministerstvo obrany České republiky totiž na radnici poslalo dopis, ve kterém odmítá oficiální žádost o bezplatné převedení kasáren právě pod Brno-sever. „Sdělili nám, že kasárny využívají a není možné nám je přenechat," podotkl Hakl.

Aby obnovil snahy o získání černopolských kasáren, sešel se už v srpnu s ministrem obrany Martinem Stropnickým z hnutí ANO, který mu doporučil právě zaslání oficiální žádosti.

Hakl už dříve jednal i s dosluhujícím primátorem Romanem Onderkou o tom, že kasárny využije například Mendelova univerzita v Brně. Získání kasáren je pro radnici natolik důležité, že její vedení chce o této možnosti dál jednat. Pomoci má podle starosty i fakt, že jedním z koaličních partnerů na Brně-sever je právě hnutí ANO.

Zda bude ministerstvo v budoucnu ochotnější prostory poskytnout, není jasné. „Kasárny v brněnských Černých Polích jsou pro armádu perspektivní a není v záměru ministerstva objekt převádět mimo rezort," reagoval Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva.

Připomněl, že Brno už dříve získalo část kasáren v Židenicích, které využívala brněnská Univerzita obrany. Ta se tak musela přestěhovat právě do kasáren v Černých Polích. „Součást areálu je také Centrum jazykového vzdělávání a vojenská ubytovna," doplnil Caletka.

Podle mluvčího Ministerstva obrany ČR Petra Medka může být problém také v bezplatném převodu státních budov a pozemků. „Podléhá zákonům, které stanovují, že objekty musejí být využité nekomerčně," uvedl Medek.

Hakl ale tvrdí, že žádná argumentace o způsobu využití ze strany ministerstva nepřišla.

Vedení radnice městské části zvažovalo i možnost přesunu do budovy polikliniky v Okružní ulici na brněnském sídlišti Lesná, kde chtělo přistavět celé jedno patro. „Na uskutečnění tohoto záměru bohužel nejsou peníze," dodal Hakl.

Přesun do černopolských kasáren tak zůstává jako jediná současná varianta. Ale i ta městskou část může přijít na stovky milionů korun. „Záleží, na kolik by se daly využít existující budovy v areálu. Nová výstavba vyjde na dvě stě až pět set milionů korun," vysvětlil starosta. Taková investice podle něj není v možnostech městské části, a proto o část peněz požádá město.

TOMÁŠ KÁRA