Lidé tak naznačili, že otázka hazardu v blízkosti jejich vesnice jim není lhostejná. Už po necelých třech hodinách, kdy se otevřela hlasovací místnost, se přišlo vyjádřit přes deset procent lidí. „Můj subjektivní názor je, že přijde dost lidí, a referendum bude platné. Pevně v to doufám. Už nyní odhlasovalo přibližně dvanáct až patnáct procent lidí," řekl před jedenáctou hodinou dopoledne předseda volební komise Petr Krejčí.

Jedním z hlasujících byl Ladislav Hasalák, který se po vhození lístku do urny nijak netajil tím, že hlasoval proti postavení kasina u obce. „Nejsem žádný šmejd. Nepodporuji ty, kteří jsou závislí na hrách na automatech, je to nebezpečné. Ostatně na to upozorňoval i hejtman," zmínil Hasalák otevřený dopis jihomoravského hejtmana Michala Haška. Ten v týdnu vybízel obyvatele Podolí hlasovat proti kasinu. Argumentoval snahou o první kraj bez hazardu v České republice.

Naopak Marie Trávníčková záměr starosty získat stavbou kasina do obecního rozpočtu každoročně asi deset milionů korun podpořila. „Nevidím důvod, proč ne. Lidé si musí dobře uvědomit rozdíl mezi hernou a kasinem. Do takového podniku, jaký tady chtějí postavit, žádné pobudy ani nepouštějí. Vím to z vlastní zkušenosti, jelikož jsem v něčem podobném pracovala," podotkla.

S tímto názorem souhlasil také další obyvatel Podolí, který hlasoval pro vznik kasina na okraji katastrálního území obce. „Je jedno, jestli do kasina člověk pojede do Brna nebo jen k Brnu. Ve chvíli, kdy z toho budeme mít peníze do obecního rozpočtu a zároveň to nebude stát přímo v obci, jde pro nás jen o výhody," upozornil na možný přísun několika milionů korun do pokladny obce Marek Šudoma.

Právě otázka příjmu z kasina byla pravděpodobně nejpalčivější záležitost. Brno má plošně zakázaný hazard od letošního roku. Jejich obecní soused však mohl k hranicím městských částí povolit vstup novému podniku, který bude lákat hráče z Brna.

Peníze by však získalo jen Podolí, nikoli Brno. „Jsme soběstačná obec, která je schopná dlouhodobě existovat s vyrovnaným rozpočtem i bez slibovaného příjmu z kasina. Nyní je rozdělená na několik táborů. Rodinní příslušníci spolu často díky názoru na kasino nežijí v souladu. Ti, kteří mají slíbený příspěvek z případných peněz, už vymýšlejí, za co ho utratí, a to je špatně. Láska k penězům ovládla část obyvatelů," přiblížil ještě před vyhlášením výsledků současnou náladu v obci Radek Hůrka.

Právě peníze zmiňoval v pátek dopoledne také starosta Podolí Vítězslav Eliáš, který je viděl jako hlavní důvod, proč hlasovat v referendu. „Jde o docela velký balík a neexistuje jediný skutečný argument proti legálnímu kasinu, který bychom objevili," poznamenal.

Už před referendem vznikla petice proti výstavbě. Podepsalo ji 550 oprávněných voličů. Zda ti samí lidé přijdou hlasovat, si ještě dopoledne nikdo netroufal odhadovat. „I přesto, kolik lidí petici podpořilo, bojím se nízké účasti a z toho vyplývající neplatnosti referenda," poukázal na pětatřiceti procentní hranici platnosti obyvatel Podolí Hasalák.

ADAM HAVEL
VERONIKA GECOVÁ