Jedná se o systém sebeobrany, který v sobě kloubí box, boj s pomůckami jako je vycházková hůl či deštník, ale i naučené chování v konfliktech. „V dnešní době by to lidi označili za streetfight, pouliční boj nebo spíš jako reálnou sebeobranu," vysvětluje.

Boj ale podle Waschka představuje pouze zlomek bartitsu. Gentlemané se učili, jak se správně pohybovat po městě, správně komunikovat v konfliktech nebo hledat bomby v kočárech. „Při hodinách výuku přizpůsobujeme době. Takže místo kočáru se učíte prohledávat auto. Kontrolujete byt, jestli uvnitř nejsou zloději a boj s vycházkovou holí jsme vyměnili třeba za PET láhev," popisuje jednotlivé části výuky, kterou uskuteční na konci února.

Sám je rád, když bojovou část bartitsu nemusí jeho žáci využít a vystačí si jen z vyřešením konfliktu. „Před pár týdny v podzemní garáži ke mně došel divně vypadající člověk. Mluvil nesrozumitelně a v ruce držel nějaký předmět. Tak jsem se ho nahlas ptal, co chce, ať mluví jasně, přímo. Zároveň jsem u toho držel stěrač nad hlavou jako zbraň. Chlap nakonec odešel," vypráví. Podobně se zachovala i jedna z jeho studentek, kdy ji obtěžoval podnapilý kamarád.

Waschka ve své škole neučí jen bartitsu, ale i různé druhy šermu a historických bojových umění. Sám dlouho působil jako kaskadér, mimo jiné v Četnických humoreskách. Momentálně spolupracuje na způsobu boje v počítačových hrách českého vývojářského studia Warhorse.

Evropské bojové umění je podle něj komplexnější než japonské a s delší tradicí než čínské, ale má málo učitelů. Proto by rád své znalosti předával dál. „Můj mistr Petr Koza udělal pro Evropu to, co Bruce Lee pro Čínu. Snažím se proto lidi k šermu dostat zážitkovým lekcemi," dodává.

MATĚJ ŘÍHA