VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V práci zachraňuje životy, doma hladové krky

BRNO - Ředitel jihomoravské záchranky Luděk Kašparovský jí rád a umí si i sám uvařit. Místem, kde mu chutná, je restaurace U Starýho Billa

21.7.2007
SDÍLEJ:

Vypadá spokojeně. Šéf brněnské záchranky se u Starýho Billa cítí jako doma. Jenom vařit tu nemusíFoto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Zachraňovat lidské životy není žádný špás. Luděk Kašparovský je ředitelem Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje a šéfuje lidem, kteří denně vyjíždí k pacientům v různém stavu. První pomoc dává nemocným, zraněným i on, protože střídá lékaře. Doma zase dává první pomoc vyhládlým potomkům. Místo injekce nebo obvazu zachraňuje hladové krky tradičním českým jídlem.

Šéf záchranky má rád vše, ale pokud by si mohl vybrat, nepohrdne kořeněným jídlem. Místem, kde mu chutná, se pro něj tu a tam stává restaurace vtexaském stylu U Starýho Billa vbrněnské Kudelově ulici. „Nechodím sem často, ale když mám nějaké významné jednání nebo posezení skolegy, tak je restaurace U Starýho Billa tím správným místem,“ vysvětluje Kašparovský výběr podniku.

Zatímco venku sálá teplo, které spaluje brněnské ulice, uvnitř restaurace je příjemně. Testovací tým spolu sředitelem záchranky usedá ke stolu. Ještě než se stačí všichni posadit, už je u nich číšník. Rozdá jídelní lístky vdřevěných deskách a zapálí svíčku. Kašparovský se zahledí do jídelníčku a za pár minut má vybráno. „Zkusím steak zjihoamerického masa Colonia. Tady píší, že je to zuruguayské hovězí roštěné. Stejně je to jedno. Hovězí jako hovězí,“ usmívá se šéf záchranářů.

Vaření mě baví

Zatímco se kuchař vkuchyni pustil do práce, Kašparovský vypráví o jídle. „Mám rád klasickou českou kuchyni. Vepřo-knedlo-zelo. Také mi chutná grilované maso. Hospodské minutky příliš nemiluji, ale občas se knim uchýlím,“ říká ředitel záchranky. Jídlo úplně podle jeho gusta je takové, vněmž nechybí koření. „Miluji změnu. Pikantní a kořeněné pokrmy zbožňuji. A když mám čas, vařím si i sám,“ podotýká Kašparovský.

Vpráci má šéf záchranky na starosti lidi, kteří zachraňují lidské životy. Doma zase čas od času zachraňuje hladové krky svých dvou dospívajících synů a tříleté dcery. „Manželka je zdravotní sestra a někdy slouží i v noci, takže vaření mi nedělá problém. Dokonce mě to baví. Když jsem srodinou na dovolené, vařím třeba celý týden. Chci, aby si žena odpočinula,“ říká poněkud nesměle. Nechce se chlubit, i když by takové služby brala každá druhá všemi deseti.

Vjídle není Kašparovský vybíravý. „Člověk je všežravec a měl by jíst všechno. Hlavně když je strava pestrá a nechybí vní zelenina a ovoce. Jediné, co nemám rád, jsou bramborové knedlíky. Naopak houskové mi chutnají. Mimochodem ty už si také umím uklohnit sám,“ shrnuje své chutě šéf lidí od žlutých sanitek.

Hovor o jídle je příjemný a čas při klábosení o pokrmech plyne rychle. U stolu se najednou objeví číšník a vrukou nese plné talíře voňavého jídla zgrilu. Steak zuruguayské hovězí roštěné skořením Asado podává kuchař sgrilovanými večkami, bylinkovým máslem a směsí pravých hřibů spórkem a česnekem.

„Nejen že to hezky voní, ale i výborně chutná,“ hodnotí Kašparovský dvousetgramový pokrm. Neobjednal si kněmu žádnou přílohu. „Grilované večky bohatě stačí. Pokud bych si ktomu dal ještě brambory, bylo by toho už moc. A vtom horku by se neměl člověk přecpávat,“ usměje se ředitel záchranky a vklidu dojí perfektní steak do posledního kousku.

Autor: Pavel Mokrý

21.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jakub Zejda u Krajského soudu v Brně.
AKTUALIZUJEME
1

Krajský soud potvrdil podmínku policistovi, který zfackoval sprejera

V pátek 18. srpna vjela u železniční stanice Olbramkostel na Znojemsku na železniční přejezd Octavia v době, kdy tudy projížděl motorový vlak. Při srážce zemřeli dva lidé, dítě ve vážném stavu transportovali záchranáři vrtulníkem do Brna.
24

Smrt na přejezdu: policie dál vyšetřuje. Zraněná dívka je stabilizovaná

AKTUALIZOVÁNO

Habanec ve Zbrojovce končí, hráče po výprasku na Hané stihly pokuty

Brno /FOTOGALERIE, ANKETA/ – Tenhle primát by si fotbalová Zbrojovka zřejmě ráda odpustila. Svatopluk Habanec se totiž v pondělí stal prvním odvolaným trenérem v prvoligové sezoně, brněnský klub jeho konec oznámil v odpoledních hodinách. V sobotním domácím střetnutí proti pražské Spartě povedou tým dosavadní asistenti Richard Dostálek a Lukáš Přerost.

Brněnští studenti v architektonické soutěži navrhli pavilon za jeden den

Brno – Přesně za čtyřiadvacet hodin vytvořit návrh dočasného pavilonu pro oživení veřejného prostoru s využitím šesti dopravních kontejnerů. Tak znělo zadání letošního ročníku architektonické soutěže pro studenty Superstudio. Své projekty museli před publikem představit za dvě stě vteřin.

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

I relativně nízká finanční gramotnost Čechů může za to, že čas od času skočíme na „supervýhodnou“ nabídku zhodnocení peněz, která se nakonec promění v totální fiasko. Pokud byste rádi investovali svoje úspory, nevynechejte následující tipy. 

AKTUALIZOVÁNO

V Líšni našli padesátikilovou bombu. Pozůstatek z války pyrotechnik odpálil

Brno - Padesátikilovou leteckou bombu, která v brněnské Líšni zůstala patrně ještě z dob druhé světové války, museli v pondělí odpoledne řešit policisté i s pyrotechniky. Z bezpečnostních důvodů proto při kontrole dočasně uzavřeli Náměstí Karla IV. Poté nález zajistili.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení