VYBERTE SI REGION

V práci zachraňuje životy, doma hladové krky

BRNO - Ředitel jihomoravské záchranky Luděk Kašparovský jí rád a umí si i sám uvařit. Místem, kde mu chutná, je restaurace U Starýho Billa

21.7.2007
SDÍLEJ:

Vypadá spokojeně. Šéf brněnské záchranky se u Starýho Billa cítí jako doma. Jenom vařit tu nemusíFoto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Zachraňovat lidské životy není žádný špás. Luděk Kašparovský je ředitelem Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje a šéfuje lidem, kteří denně vyjíždí k pacientům v různém stavu. První pomoc dává nemocným, zraněným i on, protože střídá lékaře. Doma zase dává první pomoc vyhládlým potomkům. Místo injekce nebo obvazu zachraňuje hladové krky tradičním českým jídlem.

Šéf záchranky má rád vše, ale pokud by si mohl vybrat, nepohrdne kořeněným jídlem. Místem, kde mu chutná, se pro něj tu a tam stává restaurace vtexaském stylu U Starýho Billa vbrněnské Kudelově ulici. „Nechodím sem často, ale když mám nějaké významné jednání nebo posezení skolegy, tak je restaurace U Starýho Billa tím správným místem,“ vysvětluje Kašparovský výběr podniku.

Zatímco venku sálá teplo, které spaluje brněnské ulice, uvnitř restaurace je příjemně. Testovací tým spolu sředitelem záchranky usedá ke stolu. Ještě než se stačí všichni posadit, už je u nich číšník. Rozdá jídelní lístky vdřevěných deskách a zapálí svíčku. Kašparovský se zahledí do jídelníčku a za pár minut má vybráno. „Zkusím steak zjihoamerického masa Colonia. Tady píší, že je to zuruguayské hovězí roštěné. Stejně je to jedno. Hovězí jako hovězí,“ usmívá se šéf záchranářů.

Vaření mě baví

Zatímco se kuchař vkuchyni pustil do práce, Kašparovský vypráví o jídle. „Mám rád klasickou českou kuchyni. Vepřo-knedlo-zelo. Také mi chutná grilované maso. Hospodské minutky příliš nemiluji, ale občas se knim uchýlím,“ říká ředitel záchranky. Jídlo úplně podle jeho gusta je takové, vněmž nechybí koření. „Miluji změnu. Pikantní a kořeněné pokrmy zbožňuji. A když mám čas, vařím si i sám,“ podotýká Kašparovský.

Vpráci má šéf záchranky na starosti lidi, kteří zachraňují lidské životy. Doma zase čas od času zachraňuje hladové krky svých dvou dospívajících synů a tříleté dcery. „Manželka je zdravotní sestra a někdy slouží i v noci, takže vaření mi nedělá problém. Dokonce mě to baví. Když jsem srodinou na dovolené, vařím třeba celý týden. Chci, aby si žena odpočinula,“ říká poněkud nesměle. Nechce se chlubit, i když by takové služby brala každá druhá všemi deseti.

Vjídle není Kašparovský vybíravý. „Člověk je všežravec a měl by jíst všechno. Hlavně když je strava pestrá a nechybí vní zelenina a ovoce. Jediné, co nemám rád, jsou bramborové knedlíky. Naopak houskové mi chutnají. Mimochodem ty už si také umím uklohnit sám,“ shrnuje své chutě šéf lidí od žlutých sanitek.

Hovor o jídle je příjemný a čas při klábosení o pokrmech plyne rychle. U stolu se najednou objeví číšník a vrukou nese plné talíře voňavého jídla zgrilu. Steak zuruguayské hovězí roštěné skořením Asado podává kuchař sgrilovanými večkami, bylinkovým máslem a směsí pravých hřibů spórkem a česnekem.

„Nejen že to hezky voní, ale i výborně chutná,“ hodnotí Kašparovský dvousetgramový pokrm. Neobjednal si kněmu žádnou přílohu. „Grilované večky bohatě stačí. Pokud bych si ktomu dal ještě brambory, bylo by toho už moc. A vtom horku by se neměl člověk přecpávat,“ usměje se ředitel záchranky a vklidu dojí perfektní steak do posledního kousku.

Autor: Pavel Mokrý

21.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Šalinkarty si od ledna lidé koupí přes internet. Roční zlevní na 3325 korun

Brno – Městskou hromadnou dopravu v Brně čekají od ledna největší změny od spuštění systému SMS jízdenek. Cestující si podle zjištění Deníku Rovnost budou kupovat šalinkarty i prostřednictvím internetového obchodu. Ubude dlouhé stání ve frontách, lidé si koupí třeba roční kupon jen kliknutím na webu. Právě roční jízdenka přitom má stát místo současných pěti tisíc jen 3325 korun.

Podzim? Nastává doba pivních speciálů. Sládci chystají novinky

Brno - Nejvíc piva se vypije v horkém létě, s podzimními měsíci a chladnějším počasím přichází propad. Sládci však chystají speciály.

Online rozhovor: kandidát do senátu Jiří Ventruba odpovídal na dotazy čtenářů

Brno – Jiří Ventruba kandiduje za občanské demokraty do senátu v obvodu Brno-město číslo pětapadesát. Na souboj tak vyzve dosavadního sociálnědemokra­tického senátora Jana Žaloudíka. Kdo bude novým zástupcem v horní komoře parlamentu, rozhodnou voliči sedmého a osmého října.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies