VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V práci zachraňuje životy, doma hladové krky

BRNO - Ředitel jihomoravské záchranky Luděk Kašparovský jí rád a umí si i sám uvařit. Místem, kde mu chutná, je restaurace U Starýho Billa

21.7.2007
SDÍLEJ:

Vypadá spokojeně. Šéf brněnské záchranky se u Starýho Billa cítí jako doma. Jenom vařit tu nemusíFoto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Zachraňovat lidské životy není žádný špás. Luděk Kašparovský je ředitelem Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje a šéfuje lidem, kteří denně vyjíždí k pacientům v různém stavu. První pomoc dává nemocným, zraněným i on, protože střídá lékaře. Doma zase dává první pomoc vyhládlým potomkům. Místo injekce nebo obvazu zachraňuje hladové krky tradičním českým jídlem.

Šéf záchranky má rád vše, ale pokud by si mohl vybrat, nepohrdne kořeněným jídlem. Místem, kde mu chutná, se pro něj tu a tam stává restaurace vtexaském stylu U Starýho Billa vbrněnské Kudelově ulici. „Nechodím sem často, ale když mám nějaké významné jednání nebo posezení skolegy, tak je restaurace U Starýho Billa tím správným místem,“ vysvětluje Kašparovský výběr podniku.

Zatímco venku sálá teplo, které spaluje brněnské ulice, uvnitř restaurace je příjemně. Testovací tým spolu sředitelem záchranky usedá ke stolu. Ještě než se stačí všichni posadit, už je u nich číšník. Rozdá jídelní lístky vdřevěných deskách a zapálí svíčku. Kašparovský se zahledí do jídelníčku a za pár minut má vybráno. „Zkusím steak zjihoamerického masa Colonia. Tady píší, že je to zuruguayské hovězí roštěné. Stejně je to jedno. Hovězí jako hovězí,“ usmívá se šéf záchranářů.

Vaření mě baví

Zatímco se kuchař vkuchyni pustil do práce, Kašparovský vypráví o jídle. „Mám rád klasickou českou kuchyni. Vepřo-knedlo-zelo. Také mi chutná grilované maso. Hospodské minutky příliš nemiluji, ale občas se knim uchýlím,“ říká ředitel záchranky. Jídlo úplně podle jeho gusta je takové, vněmž nechybí koření. „Miluji změnu. Pikantní a kořeněné pokrmy zbožňuji. A když mám čas, vařím si i sám,“ podotýká Kašparovský.

Vpráci má šéf záchranky na starosti lidi, kteří zachraňují lidské životy. Doma zase čas od času zachraňuje hladové krky svých dvou dospívajících synů a tříleté dcery. „Manželka je zdravotní sestra a někdy slouží i v noci, takže vaření mi nedělá problém. Dokonce mě to baví. Když jsem srodinou na dovolené, vařím třeba celý týden. Chci, aby si žena odpočinula,“ říká poněkud nesměle. Nechce se chlubit, i když by takové služby brala každá druhá všemi deseti.

Vjídle není Kašparovský vybíravý. „Člověk je všežravec a měl by jíst všechno. Hlavně když je strava pestrá a nechybí vní zelenina a ovoce. Jediné, co nemám rád, jsou bramborové knedlíky. Naopak houskové mi chutnají. Mimochodem ty už si také umím uklohnit sám,“ shrnuje své chutě šéf lidí od žlutých sanitek.

Hovor o jídle je příjemný a čas při klábosení o pokrmech plyne rychle. U stolu se najednou objeví číšník a vrukou nese plné talíře voňavého jídla zgrilu. Steak zuruguayské hovězí roštěné skořením Asado podává kuchař sgrilovanými večkami, bylinkovým máslem a směsí pravých hřibů spórkem a česnekem.

„Nejen že to hezky voní, ale i výborně chutná,“ hodnotí Kašparovský dvousetgramový pokrm. Neobjednal si kněmu žádnou přílohu. „Grilované večky bohatě stačí. Pokud bych si ktomu dal ještě brambory, bylo by toho už moc. A vtom horku by se neměl člověk přecpávat,“ usměje se ředitel záchranky a vklidu dojí perfektní steak do posledního kousku.

Autor: Pavel Mokrý

21.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Kometě se na cestě do finále postaví Hradec. Chomutov vyzve Liberec

Ilustrační foto.
1

V Brně našli pančovaný benzin. Inspekce nechala zapečetit pistole

Ten Jirka měl divnej kukuč. Jak vypadá brněnský casting na upovídanou maskérku

Brno /NA VLASTNÍ KŮŽI/ – Vstupuji na červený koberec. Dav jásá, blesky mnoha fotografů cvakají. Ochotně pózuji společně s hereckými kolegy. Pozlátko filmového světa láká mnohé lidi, i mne. Dříve, než ale na filmové premiéře herci sklidí ovace, než se vůbec natočí první záběr, musí všichni zúčastnění projít nekompromisním sítem castingů. Jeden se koná v Brně. Brněnská filmová kancelář rozjíždí svůj první projekt a hledá komparzisty a herce epizodních rolí do připravovaného muzikálu Raportér. Může jimi být kdokoliv, štěstí zkouším i já.

Vyprodané Sono centrum rozezní R&B a soul v podání Macy Gray

Brno – Když pořadatelé loni v říjnu oznámili koncert zpěvačky Macy Gray v brněnském Sono centru, věděli, že bude brzy vyprodaný. Přesto větší prostor nehledali – nechtěli totiž slevit z kvality zvuku, kterou Sono nabízí. Nakolik se technická dokonalost klubu propojí s vyhlášeným hlasovým uměním Macy Gray, se mohou fanoušci přesvědčit v sobotu, kdy tato americká R&B a soulová interpretka v Brně premiérově zazpívá.

Nulová střelba? Od biče trenér Zbrojovky raději upustil

Brno – Pouze jedinému střelci zatím v pěti jarních kolech blahopřáli k brance brněnští spoluhráči. Prosadil se jen Jakub Řezníček, který dal jediný gól Liberci. Při remíze 1:1 v Teplicích si vlastní branku vstřelil domácí Tomáš Vondrášek a ve třech posledních zápasech Zbrojovka uhrála bezgólovou remízu.

Dva školáky srazilo auto na přechodu v Novém Lískovci

Brno – Na chirurgii skončily dvě děti, které na přechodu v brněnské Rybnické ulici srazilo osobní auto. Nehoda se stala v pátek asi hodinu po poledni.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies