VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V práci zachraňuje životy, doma hladové krky

BRNO - Ředitel jihomoravské záchranky Luděk Kašparovský jí rád a umí si i sám uvařit. Místem, kde mu chutná, je restaurace U Starýho Billa

21.7.2007
SDÍLEJ:

Vypadá spokojeně. Šéf brněnské záchranky se u Starýho Billa cítí jako doma. Jenom vařit tu nemusíFoto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Zachraňovat lidské životy není žádný špás. Luděk Kašparovský je ředitelem Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje a šéfuje lidem, kteří denně vyjíždí k pacientům v různém stavu. První pomoc dává nemocným, zraněným i on, protože střídá lékaře. Doma zase dává první pomoc vyhládlým potomkům. Místo injekce nebo obvazu zachraňuje hladové krky tradičním českým jídlem.

Šéf záchranky má rád vše, ale pokud by si mohl vybrat, nepohrdne kořeněným jídlem. Místem, kde mu chutná, se pro něj tu a tam stává restaurace vtexaském stylu U Starýho Billa vbrněnské Kudelově ulici. „Nechodím sem často, ale když mám nějaké významné jednání nebo posezení skolegy, tak je restaurace U Starýho Billa tím správným místem,“ vysvětluje Kašparovský výběr podniku.

Zatímco venku sálá teplo, které spaluje brněnské ulice, uvnitř restaurace je příjemně. Testovací tým spolu sředitelem záchranky usedá ke stolu. Ještě než se stačí všichni posadit, už je u nich číšník. Rozdá jídelní lístky vdřevěných deskách a zapálí svíčku. Kašparovský se zahledí do jídelníčku a za pár minut má vybráno. „Zkusím steak zjihoamerického masa Colonia. Tady píší, že je to zuruguayské hovězí roštěné. Stejně je to jedno. Hovězí jako hovězí,“ usmívá se šéf záchranářů.

Vaření mě baví

Zatímco se kuchař vkuchyni pustil do práce, Kašparovský vypráví o jídle. „Mám rád klasickou českou kuchyni. Vepřo-knedlo-zelo. Také mi chutná grilované maso. Hospodské minutky příliš nemiluji, ale občas se knim uchýlím,“ říká ředitel záchranky. Jídlo úplně podle jeho gusta je takové, vněmž nechybí koření. „Miluji změnu. Pikantní a kořeněné pokrmy zbožňuji. A když mám čas, vařím si i sám,“ podotýká Kašparovský.

Vpráci má šéf záchranky na starosti lidi, kteří zachraňují lidské životy. Doma zase čas od času zachraňuje hladové krky svých dvou dospívajících synů a tříleté dcery. „Manželka je zdravotní sestra a někdy slouží i v noci, takže vaření mi nedělá problém. Dokonce mě to baví. Když jsem srodinou na dovolené, vařím třeba celý týden. Chci, aby si žena odpočinula,“ říká poněkud nesměle. Nechce se chlubit, i když by takové služby brala každá druhá všemi deseti.

Vjídle není Kašparovský vybíravý. „Člověk je všežravec a měl by jíst všechno. Hlavně když je strava pestrá a nechybí vní zelenina a ovoce. Jediné, co nemám rád, jsou bramborové knedlíky. Naopak houskové mi chutnají. Mimochodem ty už si také umím uklohnit sám,“ shrnuje své chutě šéf lidí od žlutých sanitek.

Hovor o jídle je příjemný a čas při klábosení o pokrmech plyne rychle. U stolu se najednou objeví číšník a vrukou nese plné talíře voňavého jídla zgrilu. Steak zuruguayské hovězí roštěné skořením Asado podává kuchař sgrilovanými večkami, bylinkovým máslem a směsí pravých hřibů spórkem a česnekem.

„Nejen že to hezky voní, ale i výborně chutná,“ hodnotí Kašparovský dvousetgramový pokrm. Neobjednal si kněmu žádnou přílohu. „Grilované večky bohatě stačí. Pokud bych si ktomu dal ještě brambory, bylo by toho už moc. A vtom horku by se neměl člověk přecpávat,“ usměje se ředitel záchranky a vklidu dojí perfektní steak do posledního kousku.

Autor: Pavel Mokrý

21.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Maketa Německého domu na brněnském Moravském náměstí stojí načerno. Chybí ji stavební povolení.
11 5

Maketa Německého domu na Moravském náměstí stojí načerno. Nemá stavební povolení

Ilustrační foto.
2

Oprava Křenové ulice se odkládá o dva měsíce

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Jejich plody jsou větší než jejich příbuzných odrůd z lesa, na keřích rostou v celých trsech, takže úroda je mnohem snazší a rychlejší, a jejich chuť si s těmi lesními v ničem nezadá. Řeč je o kanadských borůvkách, které si v pohodlí můžete vypěstovat na zahradě nebo i doma na balkoně a jejich sladké bobule budete mít na dosah ruky.

Policisté zastavili auto kvůli překročení rychlosti. Řídil šestnáctiletý mladík

Brno – Rychlou jízdou na sebe minulý týden upozornil zdrogovaný mladík, který projel židenickou Jedovnickou ulicí rychlostí dvaadevadesát kilometrů za hodinu. „Poté, co ho policisté zastavili, předložil řidič doklady k autu. Řidičský průkaz ale ne. Ukázalo se, že je mu teprve šestnáct," sdělil v pondělí policejní mluvčí Pavel Šváb.

Za kávu mu platí místo penězi dobrým skutkem. Inspirovala ho dalajlámova kočka

Brno - Dostat kávu, aniž by museli sáhnout do peněženky, mohou lidé od června na Zelném trhu. „U nás všichni platí dobrým skutkem," říká autor nápadu Libor Hoření.

Čtvrt hodiny nebeského divadla? Ohňostroj na Špilberku chystali patnáct hodin

Brno /REPORTÁŽ/ - Špilberk obsadili v osm hodin ráno. A večer z něj Brňanům ukázali, jak vypadá Nebe na zemi. Než ale ohňostrůjci ze společnosti Flash Barrandov SFX závěrečnou show festivalu Ignis Brunensis pod tímto názvem odpálili, čekaly je ještě dlouhé hodiny práce na jihozápadním bastionu hradu, přímo pod pražícím sluncem.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies