Kastelán Petr Fedor se už sedmým rokem stará o jednu z nejkrásnějších a současně nejvíc poničených hradních památek jižní Moravy. O hrad Veveří. Jeho cesta ke starým šlechtickým sídlům začala v roce 1992, kdy se stal sezonním průvodcem na Pernštejně.

Poté stačilo velmi málo, aby nadobro propadl kouzlu starých památek. Přitom ještě na gymnáziu se prý pokoušel obluzovat spolužačky tvrzením, že bude studovat psychologii.

„Jinými slovy ani ve snu by mě nenapadlo dát se na památky. Nicméně teď po více než patnácti letech služby po hradech a zámcích jsem přesvědčený, že přesně toto jsem vlastně chtěl,“ pověděl Fedor.

Ze sezonního průvodce na Pernštejně se po roce stal jedním z údržbářů hradu a v prosinci 1995 kastelánem Státního zámku Bučovice na Vyškovsku. Pozdně renesanční zámek v roce 2001 vyměnil za rozsáhlý středověký hrad kousek za Brnem. Za Veveří.
Fedor také nabourává romantické představy o práci kastelána, které mají někteří lidé z Večerníčku o panu Krbci na hradě Kulíkově.

„Práce kastelána spočívá v péči o historický areál se vším, co k tomu patří. Od otevírání bran a starosti o čistotu veřejných záchodů až po kuloární jednání v parlamentu, kde se snažíte přesvědčit, že právě vámi spravovaný objekt si zaslouží zvláštní dotaci ze státního rozpočtu,“ dodal Fedor.

Plány do budoucna má správce Veveří jasné. Během přibližně patnácti let citlivě a pietně zrekonstruovat hrad do jeho poslední reprezentační podoby z počátku dvacátého století. Jako kamennou vzpomínku na slavných osm století veverské hradní historie.
Je mu od počátku jasné, že takové zrekonstruované podoby Veveří, jakou by si představoval on sám, se nemá šanci dožít. Je to prý přesto jen ta nejmenší daň za to, že mohl být tím, kdo s tou prací začal. „Jen doufám, že ti, co přijdou po mně, nebudou mít příliš mnoho důvodů si na mou práci stěžovat,“ zamyslel se Fedor.

Co se vám v Brně líbí?
Velmi mnoho věcí. Poloha, atmosféra, historie i spousta osobních vzpomínek, které se k tomuto městu váží.

Co se vám v Brně nelíbí?
Právě to, kolik obyvatel města nedokáže být na Brno hrdých a tedy i pokorných před velikostí jeho historie a zvláštní krásy.

Co byste chtěl, aby se v Brně změnilo?
Ono stále ještě občas slyšitelné kňourání na pražskou, českou, evropskou takzvanou nespravedlnost nejrůznějšího druhu. Brno bude do budoucna vypadat jen a pouze tak, jakou podobu mu dáme my.

Co byste chtěl, aby po vás zůstalo?
Doufám, že tu po mně zůstane jeden zachráněný středověký hrad.