Rozhodnutí nové vedení městské části vzalo zpět v roce 2015. „Nenamáhali se nám o tom dát vědět, takže jsme se to dozvěděli až letos v listopadu. Čekáním nám vzniká škoda za desítky milionů korun. Pokud to bude pokračovat, budeme to muset řešit soudní cestou," prohlásil za firmu Qinn invest Jiří Pěchota.

Podle původního plánu stavební firmy mělo nákupní centrum stát již před dvěma roky.

O rozhodnutí o využití pozemků na křižovatce Černovické a Svatopetrské ulice v Komárově radnice městské části jedná s magistrátem. „Vzhledem k tomu, že pozemky vlastní více majitelů, nedá se další vývoj předjímat," reagoval stručně starosta Daniel Kypr.

Nákupní centrum∙ v prvním nadzemním patře centra mají vzniknou obchodní prostory, přízemí vyhradili projektanti k parkování
∙ kvůli dopravě do centra je plánován další jízdní pruh v oblasti křižovatky Černovické a Svatopetrské ulice
∙ stavba zabere sedm až osm měsíců, obchodní centrum může otevřít v první polovině roku 2018

Již v roce 2012 předchozí vedení městské části stavbu Kauflandu povolilo. „Tehdy jsme stanovili deset podmínek pro stavbu. Chtěli jsme na místě lékárnu, zachovat zastávky hromadné dopravy nebo třeba vytvořit průchod ze sídliště k hlavní cestě," zmínil bývalý starosta Brna-jihu Josef Haluza.

Kvůli dopravě do nákupního centra je podle plánu nutné rozšířit počet jízdních pruhů v přilehlé křižovatce. Přízemí centra inženýři určili jako parkoviště, v prvním nadzemním patře měla vzniknout prodejna. Projektanti museli řešit, že se pozemky nachází v záplavové oblasti Svratky v případě stoleté vody. „Obchod bude stát na pilířích otevřeného skeletu," nastínil již dříve Karel Kolář, který pro investora zpracoval část dokumentace.

Někteří obyvatelé případnou výstavbu obchodního centra vítají. „V okolí jsou jen malé obchody, tam nepořídím vše, co potřebuji," řekla Tereza Machálková. Jiným ale vadí zvýšení dopravy a emisí výfukových plynů. „Sídliště je klidné a takhle tam budou akorát smrdět další auta," postěžoval si tamní obyvatel Karel Jelínek. Podle něj se dá v městské části nakoupit bez problémů.

Výstavbu komplikuje i to, že starosta Kypr vlastní budovu samoobsluhy, která se nachází jen několik desítek metrů od plánovaného centra. Potvrdil to výpis z katastru nemovitostí, starosta se k tomu ale nevyjádřil.

Stavební projekt má developer nachystaný a stavbu by mohl zahájit přibližně za rok. „Pokud by se věci pohnuly, mohlo by to být hotovo v první polovině roku 2018," dodal Pěchota.