Zatloukalová pracuje v Kavárně Anděl jako dobrovolnice, tedy využívá možnost nácviku činností, dvě hodiny denně. Pomáhá jí sociální pracovnice.

Kavárna spustila zkušební provoz před třemi týdny. V pondělí šestnáctého března se uskuteční její oficiální otevření, na němž vystoupí kapela Banana Raincoat a herci z Divadla Hysterie.

I v pátek třináctého bude v kavárně hudební a divadelní program. „Kdysi jsem navštívil Kavárnu Anděl jako host, přišlo mi to jako dobrý nápad. Takže když mi nedopadlo otevření mého vlastního podniku mimo Brno, rozhodl jsem se kontaktovat Diecézní charitu Brno a ve spolupráci s ní opět otevřít tuto kavárnu," sdělil provozovatel podniku Alexandr Průša.

Sociální rehabilitace – Kavárna Anděl je tréninkové pracoviště pro lidi s lehkým mentálním postižením, autismem či kombinovaným postižením. Vznikla v roce 2010, ale její provoz se nevyplatil. Proto ji po třech letech zavřeli. „Sociální služba tam fungovala i následující dva roky, ale bez veřejného provozu. Nyní má kavárna svou vlastní obsluhu, navíc se tam každý den vystřídají čtyři lidi s postižením, kterým při práci asistují sociální pracovníci," uvedla Diana Kosinová. Je mluvčí Diecézní charity Brno, která je partnerem kavárny.

Cílem sociální rehabilitace je naučit klienty základní dovednosti spojené s chodem kavárny a pomoci jim se osamostatnit. „Momentálně možnost využívá sedm lidí. Pracovní náplň si vybírají sami, vše je dobrovolné," sdělila sociální pracovnice Vladimíra Nováková.

Původně zamýšlel Průša postižené zaměstnat a vyplácet jim mzdu. Nepodařilo se mu však najít způsob, jak by mohli být zaměstnaní a současně v programu sociální rehabilitace. Pokud by program opustili, přišli by o zázemí.

Průša ale do budoucna plánuje najít způsob, jak jejich práci ocenit. „Kromě obsluhy v kavárně jsem si vyzkoušela na měsíc i šicí práce v chráněné dílně v Bystrci. Tady mě to ale baví daleko víc," řekla Zatloukalová.

DOMINIKA VÁGNEROVÁ