Aplikaci představili ve středu na Mendelově univerzitě. Umí ohodnotit, jak se které brněnské lokality hodí pro bydlení.

Určuje to podle nejrůznějších parametrů, jako je doprava, množství zeleně nebo bezpečnost. „Bez toho, aby se na dům museli jet bezprostředně podívat nebo o něm něco vědět, mohou lidé zjistit, v čem v jeho okolí může být problém. Čím červenější na mapě místo je, tím je na tom hůře,“ vysvětlil Muroň.

Automatický externí defibrilátor. Ilustrační foto.
Defibrilátory mají pomáhat ve všech městských částech. Přibude jich 27

Červené jsou na mapě například domy poblíž ulice Dornych, zejména kvůli hluku a znečištěnému prostředí. Zeleně naopak září třeba okolí třídy Kapitána Jaroše.

Muroňovu práci vedl David Procházka z Provozně ekonomické fakulty univerzity. „Jak je bydlení v Brně kvalitní, ovlivňuje mnoho faktorů, jako například hluk, kriminalita nebo čistota vzduchu. Vyznat se v nich je ale těžké. Zvláště pro člověka, který místo nezná. Pokud se někdo chce přestěhovat, může s pomocí aplikace zjistit, co ho čeká. Vše uvidí podrobně, ale zároveň pochopitelně,“ upřesnil Procházka.

Lidé si na mapě mohou podrobně prohlédnout i konkrétní domy, u kterých si zobrazí údaje kvality bydlení v jejich okolí. Každý si přitom při hledání nastaví, na čem mu v lokalitě záleží. „Lidé jsou různí, každý má jiné požadavky. Studenta budou spíše zajímat podniky a dopravní dostupnost, rodině s dětmi jde zase o klid a dostatek parků,“ uvedl Muroň.

Modroviče například při stěhování zajímala hlavně blízkost bytu k budově školy a také tiché prostředí. „Kdybych o aplikaci před stěhováním věděl, stoprocentně bych si na ní kvalitu svého nového bydlení zkontroloval,“ ujistil.

Park mezi Křídlovickou a Zahradnickou ulicí.
O titul Park roku 2017 soutěží i brněnský park. Rozkládá se nedaleko Ronda

Aplikace popisuje kolem osmdesáti tisíc budov. V České republice jde o jedinečný projekt. „Podobné mapy se většinou zaměřují jen na jednu věc, buďto na kriminalitu, nebo třeba na měření hluku. Moje aplikace dává dohromady data z mnoha databází a propojuje je,“ popsal novinku Muroň.

Zatím mapa funguje pouze pro Brno. Není ale vyloučené, že ji autor rozšíří i na další města. Přístupná je lidem už teď na webové adrese brno.ml.

Ilustrační foto.
Připojení zdarma a pro všechny. Pořízení wifi na rušná místa radní schválili