VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejraději jím furtžerky, říká Erik Pardus

BRNO - Představitel strážmistra Zahálky zČetnických humoresek ujídá pokrmy zvelkých kastrolů. Když má čas zajde do restaurace U Boba.

25.8.2007
SDÍLEJ:

Erik PardusFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Vzal jsem si s sebou kuchařku, protože neumím vařit, říká hned po pozdravu brněnský herec Erik Pardus. To, že si ho testovací tým Brněnského Deníku Rovnost vybral, aby se zúčastnil testu „své“ oblíbené restaurace, ho překvapilo. „Nejsem žádný odborník na vaření, jím hlavně doma,“ vymlouval se, ale nakonec pozvání přijal.

A protože si Pardus mohl vybrat restauraci podle svého gusta, neváhal ani vteřinu a navrhl restauraci U Boba na brněnské třídě kapitána Jaroše. Důvod? Majitelem podniku je Bohumil Langer. Dobrý kamarád herce, jehož diváci mohou vidět každý pátek jako strážmistra Zahálku v seriálu Četnické humoresky. Kromě televize hraje i v Městském divadle Brno, které je jeho domovskou scénou. Pardusův nezaměnitelný hlas mohou také lidé znát z nesčetně rolí v dabingu.

Jakmile testovací tým usedne na zahrádce, přichází číšník i s majitelem restaurace. Šéf podniku se zeptá, kolik porcí má udělat. Pardus mu řekne číslo a vousatý muž jde vařit. „Snad mu to nebude trvat dlouho. On je totiž strašně línej,“ usmívá se Pardus a v koutku oka jsou mu vidět jiskřičky, které má v očích stále. Jsou to jiskry humoru a neustálého popichování. V tom si vyloženě libuje s manželkou Evou Gorčicovou, s níž žije v posvátném svazku manželském dvacet let. Když mu skáče do řeči, snaží se jí utnout, ale nejde mu to. Možná to dělá schválně. Ženu neumlčí. A vlastně ani nechce. Jejich slovní ping-pong je sice i po letech manželství peprný, ale laskavý a něžný. „E-držku,“ zahrozí Pardus vždy, když ho začne Gorčicová pomlouvat.

Ujídání z hrnce

K nejoblíbenějším jídlům Erika Parduse patří takzvané furtžerky. „To je jakékoliv jídlo, které je ve velkém kastrolu nebo na pekáči. Manželka toho vždycky vaří hodně, a já pak chodím a lžičkou ujídám,“ vysvětluje Pardus jednotný název pro několik jídel. Jsou to polévky, zapékané brambory a podobně. „Jím to i studené a vůbec mi to nevadí. Mimo teplo rodinného krbu moc nejím a od jisté doby se musím vyhýbat ostrým gulášům. Mám po nich roupy. Popíjím kvalitní vínko, protože mám po pálivém jídle žízeň, a ani se nenaději a je druhý den,“ říká herec.

Naopak k nejneoblíbenějším jídlům patří rajská omáčka. „Je to jakýsi socialistický syndrom nebo co. Rajskou mi znechutily soudružky učitelky, které nutily děti dojídat. Další věc, kterou nedám do pusy, je houskový knedlík. Nechápu, jak někdo může jíst k masu buchtu,“ ošívá se. Teď se možná laskavý čtenář ptá, s čím Pardus jí tradiční český pokrm. Vepřovou se zelím. „S bramborami. A někdy jím jen samotné zelí, protože ženuška dělá to nejlepší na světě,“ chválí herec manželku, jejíž kuchyni poznamenaly slezské kořeny.

Pořádný steak

Při povídání o oblíbených a neoblíbených jídlech dokončí šéf restaurace U Boba pokrm, který Pardus vybral. „Není to jídlo pro vegetariány – je to grilovaná krkovička na houbách. Ale famózní,“ říká herec ve chvíli, kdy na stole přistane plný talíř. Tlustý steak je šťavnatý tak akorát a nádherně voní. Pardus se do něj pustí a vypráví o tom, že nemá rád hromadné obědy. „Když jí více než šest lidí, nejím. Nejsem individualista, ale nechci při jídle zapadnout do stáda,“ vysvětluje brněnský herec, který jí většinou kolem páté odpoledne. A pak jen něco málo pojí po představení.

I když na začátku setkání tvrdil, že neumí vařit, později se pochlubí svou specialitou. „Říkám tomu trhance. Pokrájím cibulku a nechám ji na rozpáleném oleji opéct dozlatova. Pak na to hodím dvě rozklepnutá vejce, přidám vegetu, trochu hořčice a cokoliv, co najdu v ledničce. Na pánvi to nechám až to má takovou zdravou karcinogenní barvu a píchám do toho vidličkou. Tím se vejce natrhne a dále smaží,“ popisuje Pardus kulinářskou specialitu. Jídlo vždycky spálí, ale nevadí mu to. „Nikdo jiný to totiž nejí,“ usmívá se strážmistr Zahálka.

Autor: Pavel Mokrý

25.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dvacátý ročník Mezinárodního policejního mistrovství v jezdectví se konal v brněnské Panské Líše. Nechyběl ani doprovodný program s policejními ukázkami.
39

Koně bojovali s ohněm, vodou i davem. Na policejním mistrovství

Velká fotografie brněnského náměstka primátora Matěje Hollana se v sobotu dopoledne objevila na instalaci na Moravském náměstí. Plakát vyvěsili aktivisté z hnutí Slušní lidé.
AKTUALIZOVÁNO
9 5

Hollan jako Hitler. Aktivisté vyvěsili na maketu Německého domu fotku náměstka

Už mi není dvacet, abych lítal po republice, říká navrátilec Svoboda

Brno /ANKETA/ – Vytáhl se na západě Čech, a tak ho Kometa neváhala stáhnout z hostování zpět. Hokejový útočník Tomáš Svoboda nyní vstřebává dávky v letní přípravě brněnského týmu a chce si vybojovat stálé místo v sestavě. „Příjemný návrat. Každý, kdo mě zná, ví, že to tady mám rád," pousmál se třicetiletý křídelní forvard.

Můj soused zabiják: lidé z Bystrce Kajínka většinou vítají, cítí se i bezpečněji

Brno - Odsouzený a omilostněný dvojnásobný vrah Jiří Kajínek bydlí v brněnské Bystrci. Sousedům většinou nevadí.

Unikátní pohár Alexandra Velikého najdou lidé ve Valticích. Zapůjčil ho princ

Břeclavsko – Ve svém oboru to považuje za největší objev, jaký kdy učinil. „Myslím si, že je to i největší objev tohoto roku u nás," neskrýval nadšení umělecký historik a kurátor David Majer. Právě on přivezl do valtického zámku jedinečné umělecké dílo vytvořené ve druhé polovině čtvrtého století před naším letopočtem ve Střední Asii. Zlatý pohár, z něhož pil válečník Alexandr.

Při nehodě u Pohořelic se zranili čtyři lidé. Transportoval je vrtulník

Pohořelice - Čtyři zraněné lidi si vyžádala sobotní nehoda u Pohořelic na pomezí Brněnska a Břeclavska. Kolem poledne se srazila dvě osobní auta. Záchranáři v sobotu dopoledne také ošetřili několik lehce zraněných lidí po menších dopravních nehodách.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies