VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejraději jím furtžerky, říká Erik Pardus

BRNO - Představitel strážmistra Zahálky zČetnických humoresek ujídá pokrmy zvelkých kastrolů. Když má čas zajde do restaurace U Boba.

25.8.2007
SDÍLEJ:

Erik PardusFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Vzal jsem si s sebou kuchařku, protože neumím vařit, říká hned po pozdravu brněnský herec Erik Pardus. To, že si ho testovací tým Brněnského Deníku Rovnost vybral, aby se zúčastnil testu „své“ oblíbené restaurace, ho překvapilo. „Nejsem žádný odborník na vaření, jím hlavně doma,“ vymlouval se, ale nakonec pozvání přijal.

A protože si Pardus mohl vybrat restauraci podle svého gusta, neváhal ani vteřinu a navrhl restauraci U Boba na brněnské třídě kapitána Jaroše. Důvod? Majitelem podniku je Bohumil Langer. Dobrý kamarád herce, jehož diváci mohou vidět každý pátek jako strážmistra Zahálku v seriálu Četnické humoresky. Kromě televize hraje i v Městském divadle Brno, které je jeho domovskou scénou. Pardusův nezaměnitelný hlas mohou také lidé znát z nesčetně rolí v dabingu.

Jakmile testovací tým usedne na zahrádce, přichází číšník i s majitelem restaurace. Šéf podniku se zeptá, kolik porcí má udělat. Pardus mu řekne číslo a vousatý muž jde vařit. „Snad mu to nebude trvat dlouho. On je totiž strašně línej,“ usmívá se Pardus a v koutku oka jsou mu vidět jiskřičky, které má v očích stále. Jsou to jiskry humoru a neustálého popichování. V tom si vyloženě libuje s manželkou Evou Gorčicovou, s níž žije v posvátném svazku manželském dvacet let. Když mu skáče do řeči, snaží se jí utnout, ale nejde mu to. Možná to dělá schválně. Ženu neumlčí. A vlastně ani nechce. Jejich slovní ping-pong je sice i po letech manželství peprný, ale laskavý a něžný. „E-držku,“ zahrozí Pardus vždy, když ho začne Gorčicová pomlouvat.

Ujídání z hrnce

K nejoblíbenějším jídlům Erika Parduse patří takzvané furtžerky. „To je jakékoliv jídlo, které je ve velkém kastrolu nebo na pekáči. Manželka toho vždycky vaří hodně, a já pak chodím a lžičkou ujídám,“ vysvětluje Pardus jednotný název pro několik jídel. Jsou to polévky, zapékané brambory a podobně. „Jím to i studené a vůbec mi to nevadí. Mimo teplo rodinného krbu moc nejím a od jisté doby se musím vyhýbat ostrým gulášům. Mám po nich roupy. Popíjím kvalitní vínko, protože mám po pálivém jídle žízeň, a ani se nenaději a je druhý den,“ říká herec.

Naopak k nejneoblíbenějším jídlům patří rajská omáčka. „Je to jakýsi socialistický syndrom nebo co. Rajskou mi znechutily soudružky učitelky, které nutily děti dojídat. Další věc, kterou nedám do pusy, je houskový knedlík. Nechápu, jak někdo může jíst k masu buchtu,“ ošívá se. Teď se možná laskavý čtenář ptá, s čím Pardus jí tradiční český pokrm. Vepřovou se zelím. „S bramborami. A někdy jím jen samotné zelí, protože ženuška dělá to nejlepší na světě,“ chválí herec manželku, jejíž kuchyni poznamenaly slezské kořeny.

Pořádný steak

Při povídání o oblíbených a neoblíbených jídlech dokončí šéf restaurace U Boba pokrm, který Pardus vybral. „Není to jídlo pro vegetariány – je to grilovaná krkovička na houbách. Ale famózní,“ říká herec ve chvíli, kdy na stole přistane plný talíř. Tlustý steak je šťavnatý tak akorát a nádherně voní. Pardus se do něj pustí a vypráví o tom, že nemá rád hromadné obědy. „Když jí více než šest lidí, nejím. Nejsem individualista, ale nechci při jídle zapadnout do stáda,“ vysvětluje brněnský herec, který jí většinou kolem páté odpoledne. A pak jen něco málo pojí po představení.

I když na začátku setkání tvrdil, že neumí vařit, později se pochlubí svou specialitou. „Říkám tomu trhance. Pokrájím cibulku a nechám ji na rozpáleném oleji opéct dozlatova. Pak na to hodím dvě rozklepnutá vejce, přidám vegetu, trochu hořčice a cokoliv, co najdu v ledničce. Na pánvi to nechám až to má takovou zdravou karcinogenní barvu a píchám do toho vidličkou. Tím se vejce natrhne a dále smaží,“ popisuje Pardus kulinářskou specialitu. Jídlo vždycky spálí, ale nevadí mu to. „Nikdo jiný to totiž nejí,“ usmívá se strážmistr Zahálka.

Autor: Pavel Mokrý

25.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ukrajinec Vladimír Švačuk u Krajského soudu v Brně. Je obžalovaný z pokusu o vraždu a těžkého ublížení na zdraví.
6

Útok mačetami u soudu: Křičel, že mi usekne hlavu, vypověděl svědek

Fotbalisté Zbrojovky v posledním podzimním utkání nejvyšší soutěže remizovali na domácím trávníku s Karvinou 1:1.
1 5

Fotbalového Jágra z Brna žene motivace. Zavadil může hrát i po čtyřicítce

Hoaxy: Lidé snáze věří fotkám, říká odborník

Brno /ANKETA/ – Nenechat se strhnout falešnými informacemi, neboli hoaxy, naučí v květnu v netradičním kurzu studenty žurnalistiky a mediálních studií brněnské Masarykovy univerzity britský odborník Alastair Reid. „V moderní době je jednodušší sdílet nepravdivé zprávy a věřit jim," vypráví.

Plány na rekonstrukci se mění. Sauny i vířivky si lidé i tak na Kraví hoře užijí

Brno – Na odpočinek v nových saunách a wellness na Kraví hoře si lidé počkají. Radní městské části Brno-střed totiž změnili plány na přestavbu budov. Skromnější přestavba ušetří městu až 50 milionů korun.

Úředníci se vrací ke starému územnímu plánu. Na chvíli

Brno – Jako vzpouru úředníků označil postup magistrátu bývalý náměstek primátora Robert Kotzian. Úředníci totiž znovu pracují na územním plánu, který začali připravovat v roce 2002. Podle současného náměstka pro oblast rozvoje města Martina Andera je to ovšem dezinterpretace normálního postupu.

Švancara na Jizerské padesátce ujel jen dva kilometry. Selhaly mu lyže

Brno – Na běžky nemá dobré vzpomínky, v neděli však na svou nechuť zapomněl. Brněnský fotbalista a známý bavič Petr Švancara společně se svým kamarádem, bývalým ligovým fotbalistou a nyní televizním komentátorem Luďkem Zelenkou, odstartovali do jubilejní Jizerské padesátky, ujeli však jen dva kilometry a pak ze slavného závodu odstoupili. „Mám rád rozhovory s běžkaři a řeknu to podobně. S Luďkem nám jednoduše selhaly lyže, promazali jsme," směje se Švancara.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies