VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kdo zaspal, měl na farmářském trhu smůlu

Brno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – S až nečekaným zájmem Brňanů se v neděli setkaly první Bystrcké farmářské trhy. Prostranství před hotelem Santon u Brněnské přehrady zaplnily stovky koupěchtivých zákazníků. Spokojeni byli především ti, kteří si přivstali.

19.9.2010 8
SDÍLEJ:
Fotogalerie
15 fotografií

S až nečekaným zájmem Brňanů se v neděli setkaly první Bystrcké farmářské trhy.Foto: DENÍK/Attila Racek

Několik minut po deváté ráno už Přístavní ulicí proudí souvislý proud lidí, které nalákal návrat tradičních trhů do Brna. Sílí také proud těch, kteří už svoji zvědavost a touhu po nákupu ukojili. Nesou pytle brambor i koše a tašky se zeleninou, uzeninami či láhve s burčákem. „Je to trochu jako za komunistů, když přivezli něco z nedostatkového zboží. Doufám, že na místě nebude moc velká tlačenice,“ bojí se Jolana Pospíchalová. Přiznává, že mezi stánky ji táhne především zvědavost.

Na místě se její obavy potvrzují. Před stánky jsou fronty, v některých čeká i dvacítka lidí. „Zájem je opravdu velký. Jediná nevýhoda zdejšího trhu je, že se koná až teď. V Praze, Olomouci, Pardubicích, tam všude už podobné akce frčí naplno,“ usmívá se brněnský Slovák Ivan Kočík. Právě před jeho stánkem s vybranými slovenskými sýry neváhají zákazníci vystát desetiminutovou frontu. Čekání jim krátí tříčlenná kapela, která návštěvníkům hraje pro potěšení moravské lidovky.

Jeho kolega Jan Sedlák, spolumajitel kozí farmy v Šošůvce na Blanensku, už dokonce balí. Na pultě jeho stánku totiž ze všech sýrů zbylo jen několik drobků. „Za půl druhé hodiny jsme vyprodali všechno, co jsme si nachystali až do jedné odpoledne. Zákazníkům teď mohu nabídnout jen horoucí srdce a slib, že příště dovezeme sýrů ještě více a určitě se na ně dostane,“ pochvaluje si Sedlák.

Přiznává, že nečekaný úspěch mu poněkud změnil plány. „Jsme trochu zaskočení. Přemýšlíme, co s volným časem. Asi se tu porozhlédneme, najíme a napijeme a vyrazíme domů. Přeci jen je neděle, zasloužíme si odpočinek,“ přemítá sýrař.

Potenciální zákazníci jsou ovšem trochu zklamaní. „Kozí sýr mám ráda, má specifickou chuť, ale k vínu mi připadá nepřekonatelný. Holt si za dva týdny přivstanu,“ krčí rameny Tomáš Žemlička. Návštěvníky trhu láká i zelenina a ovoce. „Je to náš první trh a jsme spokojeni. Zájem je opravdu velký,“ tvrdí Marek Kubíček z Horácké farmy specializované na výrobky s předponou bio.

Naopak Jaroslav Meisner z Třeboňského rybářství, který nabízí především kapry, upozorňuje, že se zájem lidí bude stupňovat. „Na první den to tu není špatné. Ale ze zkušenosti mohu říct, že další den konání trhů bude ještě lepší,“ tvrdí rybář. Trh neláká Brňany jen nabídkou domácích surovin. Nabízí i jídlo. Vedle placeného občerstvení stánkaři přichystali i ochutnávky svých výrobků. „Příště sem půjdeme ještě před snídaní a najíme se až tady,“ směje se Radka Hnilicová.

Zároveň přiznává, že ji ochutnávka nalákala na nákup pštrosího steaku. Ten nabízí Marek Kubíček z pštrosí farmy v Doubravici nad Svitavou. I on si trh pochvaluje. „Lidí chodí dost. V okolí Brna nás už dobře znají, fungujeme od roku 1996,“ říká Kubíček.

Autor: Petr Jeřábek

Místo události:
19.9.2010 VSTUP DO DISKUSE 8
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vedoucí Modré linky důvěry Bohuslava Horská.

První sex, sebepoškozování, jmenuje nejčastější dotazy dětí vedoucí linky důvěry

Brněnská spalovna. Ilustrační foto.

V brněnské spalovně shoří odpad od tří milionů lidí. Po rozšíření o třetí kotel

AKTUALIZOVÁNO

Ve Francouzské ulici v noci hořela tři auta. Včetně mercedesu za milion

Brno - Brněnští hasiči museli v noci po třetí hodině likvidovat požár tří osobních aut ve Francouzské ulici. „Zcela shořel mercedes a Renault Scénic, oheň navíc poškodil ještě hyundai," informoval mluvčí jihomoravských hasičů Jan Dvořák.

Vodojemy v Brně se podobají oblíbené istanbulské památce, říká znalec podzemí Svoboda

Brno /FOTOGALERIE/ – Již zanedlouho se Brňané i přespolní vyřádí na adrenalinových prohlídkách brněnského podzemí. Lidé při nich vstoupí na dosud nepřístupná, ale zato zajímavá místa, jen s helmami a čelovkami. Úzkými štolami a žebříky do podzemí, které návštěvníci zakusí, již nespočetněkrát prošel znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda. Právě on se velkou měrou na zpřístupnění nových tras podílí.

Přetížená řečkovická pošta dostane další klienty. Jehnice ztratí výdejní místo

Brno - Fronty na vyzvednutí zásilek se na poště v Řečkovicích od začátku března ještě prodlouží. Pro odložené zásilky si sem přijdou i lidé z Jehnic a Ořešína, kteří by jinak využili výdejní místo v jehnickém obchodě. Do konce února totiž obchod zavře a s ním skončí i výdejní místo.

Soupeř? Zmuchlané košile. Nejtěžší je vyžehlit manžety, říká účastnice soutěže

Brno – Že žehlení není ryze ženská záležitost přišli v sobotu dokázat muži na mistrovství v žehlení. Týmy i jednotlivci v Nákupním centru Královo Pole poměřili síly, když jim organizátoři přichystali zmuchlané košile.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies