Svým zpěvem, tancem a povídáním chce představit historii a kulturu Romů a bořit předsudky. „V hudbě je velká moc. Věřím, že lidem otevírá srdce, a mohou tak lépe vnímat své okolí," vysvětluje.

Lidé si podle ní vytváří předsudky ve svém srdci. „Když se otevřou okolí a budou sami sebe více milovat, budou lépe prožívat i ostatní a předsudky zmizí," věří pětadvacetiletá zpěvačka, která vystupuje od roku 1999.

Se svou skupinou Cikne Čhave nyní pořádá dílny, ve kterých lidi podrobněji seznamuje s romskou hudbou a vysvětluje, v čem spočívá její jedinečnost. „Rom když zpívá, tak nejen že se projevuje jako umělec, ale vyznává se z pocitů ve svém srdci. Ať už je to srdce zklamané a smutné, nebo veselé a šťastné. To chci lidem ukázat," říká.

S tancem a zpěvem vyráží i se svou rodinou do škol a multikulturních center, kde studentům i dalším zájemcům vypráví o romských tradicích, historii, hudbě a jazyku.

Kromě hudby se věnuje i psaní textů pro romské noviny. „Píšu o mladých šikovných Romech, které právě kvůli předsudkům lidé nevnímají tak pozitivně, jak by mohli," zmiňuje Kačová.

Čtvrteční živou knihovnu Amnesty International zakončila zpěvem a dílnou. Doufá, že dalším lidem ukázala, že se mohou zbavit předsudků a být otevření okolí.

EVA BÁRTOVÁ