Koaliční partneři se po dlouhé diskuzi rozhodli držet při sobě. Sklidili tak obrovskou kritiku opoziční ODS. Navíc kolalice stále nemá vyhráno: devatenáct členů ODS nemá jasno v tom, zda nebudou některá hlasování blokovat.

„Shodli jsme se na tom, že rekonstrukce železníčního uzlu je jeden z mála problémů, na který máme rozdílný názor. Proto tato záležitost nemůže rozložit koalici,“ shrnul výsledek včerejšího jednání primátor a sociální demokrat Roman Onderka.
Jeho jasné prohlášení ale narušuje neměnný postoj strany Brno 2006, kterou vede senátor Jiří Zlatuška a Strana zelených. „Budu dělat veškeré kroky a korekce pro to, aby se přesun neuskutečnil,“ vzkazuje Zlatuška. Podobné mínění má i náměstek primátora Martin Ander ze Strany zelených.
„Nebudeme hlasovat pro to, aby nádraží dostalo novou podobu v jižní části Brna,“ stojí si na svém Ander. Z koalice ale vystoupit nechce, protože spolupráce do této chvíle byla pozitivní a koalice tak dokázala, že stojí na pevných základech.
Ander také vyloučil, že by zelení podnikli proti tomuto projektu v Bruselu zvláštní akce. „Nemáme důvod bez mandátu města vyjíždět do Bruselu a podnikat svá vlastní jednání,“ tvrdí.

Podle jeho náměstkyně Barbory Javorové z KDU – ČSL ale diskuze nekončí. „Chceme hledat to, co nás spojuje, ne to co nás rozděluje. Proto se budeme snažit najít jednotu alespoň ve vizích o podobě nového jižního centra,“ říká Javorová.
Podle ní se budou dít na radnici v této otázce změny. „Změníme složení grémia pro železniční uzel. Náměstska Andera nahradí primátor Onderka. Spolu s ním zasedne i předseda dopravní komise lidovec Josef Veselý,“ vysvětlila změnu Javorová. Tato změna v podstatě odstartuje novou éru, kdy v grémiu už nebude sedět proti odsunu naladěný Ander.

Politolog Stanislav Balík tento scénář očekával. „Klíčový moment sehrají občanští demokraté. Ti můžou blokovat hlasování, aby ukázali svou sílu a ambici dostat se znovu na radnici,“ míní Balík.

“Trváme na odsunuté poloze. O jednotlivých dílčích hlasováních ale ve straně debatujeme,“ vzkazuje šéf občanských demokratů Pavel Blažek.