Vznikající koalice se také zavázala, že sníží počet politiků v představenstvech městských firem. „Chceme změnit systém. Zodpovědnost bude ležet na představenstvu," poznamenal zastupitel za hnutí ANO Richard Mrázek.

hlavní body
- průhledné zadávání veřejných zakázek
- používání veřejných elektronických výběrových řízení
- zavedení jmenovitého hlasování v radě města Brna, jejích komisích a výborech zastupitelstva města Brna
- snížení počtu politiků v představenstvech městských firem
- hledání peněz na stavbu Janáčkova kulturního centra
- dokončení velkého městského okruhu
- vytvoření sítě záchytných parkovišť a parkovacích domů
- zpřístupnění informací o projektu hlavního brněnského nádraží
- zřízení útvaru hlavního městského architekta
- odmítnutí tvrdého hazardu na území Brna

Nové vedení města má v plánu také upravit územní plán. Podle budoucího náměstka primátora za Stranu zelených Martina Andera, který bude mít na starosti územní plánování, zatím brněnští zastupitelé nemohou přijmout nový plán. „Není to možné bez schválených Zásad rozvoje Jihomoravského kraje," vysvětlil Ander.

Zatím proto budou zastupitelé pracovat na zlepšení aktualizace současného plánu. „Některé její části jsou pro nás nepřijatelné. Například to, že odstranila ochranu zelených ploch. Co půjde napravit, napravíme," dodal Ander.

Chce také zřídit útvar hlavního architekta. „Bude to skupina odborníků. Náplní jejich práce bude vyhlašovat architektonické soutěže a mluvit s lidmi o územním plánu," vysvětlil Ander.

Dalším bodem, na kterém se koaliční partneři shodli, je průhlednější řízení města. Politici chtějí zveřejňovat smlouvy na portálu ministerstva vnitra. „Do několika měsíců jsme schopní dávat smlouvy města na internet," uvedl radní pro otevřenost Jiří Ulip z hnutí Žít Brno s podporou Pirátů. Kromě toho chce koalice zavést jmenovité hlasování v radě města a jejích komisích. Brňané nápad vítají. „Politikům je potřeba se dívat pod ruce a sledovat, jaké smlouvy uzavírají," myslí si například Pavel Kolísko.

Ve své koaliční dohodě politici také slibují, že zajistí dostatek míst v mateřských a základních školách.

Někde vzniknou nové budovy. „Jinde se budeme snažit hledat i alternativní řešení," naznačila budoucí náměstkyně pro správu majetku a školství Klára Liptáková. S ministerstvem školství chce vyjednat výjimku, která některým školkám umožní navýšit kapacitu ve třídách o jedno dítě. Koalice se chce zaměřit i na podporu mládežnického sportu. Podle budoucího náměstka pro kulturu a sociální a zdravotní oblast Matěje Hollana z hnutí Žít Brno se koalice chystá přehodnotit podporu profesionálních sportovců. „Nechceme nic rušit, jen nás zajímá, na co peníze z městského rozpočtu jdou," upřesnil Hollan. Zasazovat se bude také o to, aby město zřídilo projektový tým na stavbu Janáčkova kulturního centra.

ZNĚNÍ KOALIČNÍ DOHODY NAJDETE ZDE