Na místo postupně dorazí několik stovek diváků a dobrých sto lidí v krojích, maškarách nebo s hudebními nástroji. Všichni už vědí, co je čeká. Masopust nebo také Ostatky se v Líšni slaví už potřetí od doby, co místní obnovili starou tradici. „Bylo to zásluhou Divadla Líšeň a mnoha dalších. Masopust se tady dřív slavil jen do druhé světové války," vysvětluje vedoucí národopisného souboru Líšňáci Josef Trávníček, který dnes s průvodem jde také.

Průvod vyráží z Kubelíkovy ulice a cestou nabírá stále další diváky. Za pět minut od začátku se množství lidí možná zdvojnásobilo. Všude je ruch a spousta lidí a to nutí další lidi, aby se alespoň na chvíli na chodníku zastavili a ukázali dětem na veselé masky.

Nebudou stát s prázdnou. Místní ženy totiž podle tradice usmažily čerstvé koblihy s marmeládou a teď je lidem s širokým úsměvem rozdávají. „Vezměte si," vybízí mladá slečna v kroji starší pár. Poděkováním a úsměvem oceňují její snahu. Na nohou je totiž od rána, koblihy ještě před průvodem čerstvě smažila.

JIŘÍ HANÁK