Kdo ještě ve čtyřiceti plesá na přehlídkách ocelových dravců, jejichž posláním je laserovým a infračerveným čenichem vypátrat a pak raketovou smrští rozmašírovat určený cíl, měl by možná nahromaděné napětí upustit běžnějším a příjemnějším způsobem. Ovšem zájemců se na převážně vojenské letecké přehlídky CIAF schází na brněnské letiště tisíce.

Na letošním CIAF se začátkem září opět blýsknou kousky, které byly původně vyvíjeny ke vzájemnému přetrumfnutí a zničení – sovětské Migy 21 a 29 a Mi 24, stejně jako americké F 4, 15, 16 a 18 či špionážní letoun Awacs (tyto stroje figurovaly skoro ve všech rozsáhlejších válkách posledních třiceti let). Pokud jde o lesk společenský, na pozadí kvílících turbín a lesku duralových křídel se hodlají blýsknout jak letošní jednička radarové hitparády Parkanová, tak jihomoravský hejtman a brněnský primátor, kteří nad sletem převzali záštitu. Prostě asi je potřeba být vidět co nejširším publikem. Reptalů z okolí letiště, kterým při burácení nad chalupou pění krev, je zatím málo.

Ovšem co kdyby z oněch desítek mašin něco většího nad Brnem omylem upadlo, případně kdyby se některá s plnou nádrží do brněnské půdy zapíchla nosem, jak se někdy při leteckých dnech stává? Veřejné mínění by prudce obrátilo.

To by pak teprve létaly hromy a blesky. Na místě dopadu, na ministerstvu, na kraji i na radnici.