Na střeše obchodního domu na brněnském náměstí Svobody čtveřice mužů odpočítává. Po výzvě 'teď!' se na hladkém skle rozvíjí obří dres hokejové Komety. Je středa deset hodin dopoledne a startuje Den Komety. Přesně před šedesáti lety odehrál klub svůj premiérový domácí zápas. „Škoda, že to není v létě," shoduje se skupinka mužů.

Jenže historii měnit nelze. A tak se na hlavním brněnském náměstí mísí hokejová a vánoční nálada.

Nejvýraznější sportovní dekorace opravdu nešla přehlédnout. Rekordní šedesátimetrová šála způsobila nejeden zádrhel v pohybu lidí. Ukočírovat takový „výrobek" není žádná legrace. „Dejte povel a můžete vyrazit," radí městský strážník.

Tak snadné to ale není.

VÍCE O OSLAVÁCH KOMETY ČTĚTE VE ČTVRTEČNÍM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST

Cesta po nejrušnější brněnské ulici České za zvuků komeťáckých písní trochu komplikuje dopravu. A pak je tu přechod pro chodce. I tady všichni zúčastnění manévry zvládnou. Pohyb modrobílého hada na brněnskou dominantu Špilberk pokračuje plynule. Z výšky jej pozoruje letadlo s klubovým praporem.

Výsledky A mužstva v posledních dnech nenesou známky úspěšné oslavy. Zato počasí si brněnské vedení „domluvilo" famózní. Z pevnosti uprostřed města se účastníkům průvodu naskýtá krásný výhled na vymrzlé, ale prosluněné Brno. Klubové chorály zní mnohokrát. Na nádvoří ale několik stovek lidí uslyší jedinečnou verzi. Hradní zvonkohra tradičně hraje 32 různých skladeb. Pro tento den se ale „naučila" novou – Ódu na Kometu. Ta umlčela všechny přítomné.

Před pravým polednem začíná ruch v nablýskaném sále s výstavou o hokejové historii. Zatím jen za účasti klubových legend. „Tohle je přepychová, já měl obyčejnou," hodnotí vystavenou helmu někdejší útočník František Ševčík.

Cesta rekordní šály na Špilberk.
PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE!

U vystavené figuríny brankáře se zarazil bývalý elitní kanonýr Josef Černý. „Ty betony máte obráceně. Laďo, pojď sem," volá na legendárního muže v masce Vladimíra Nadrchala. „No jo, máš pravdu," přikývne brankářské eso brněnské branky.

Za chvíli se už dovnitř hrnou příznivci. Nenechají si ujít ani autogramiádu hvězd minulosti. Těch se nakonec sejde dvanáct. „Franta Mašlaň je nemocný a Bubník s Dandou nikam nechodí," hodnotí ztráty pětinásobný mistr Československa Jaromír Meixner.

#flash|https://g.denik.cz/72/f9/denik-tisk.swf|500|115|denik_tisk#