Už dvacet let chodí bystrcké děti do starého domu dětí a mládeže Bystrouška, který byl původně využíván jako zázemí pro dělníky při stavbě sídliště. Tamní radnice nyní připravuje projekt nového zařízení. Stavět chce od roku 2018 na bystrckém Horním náměstí.

Nová Bystrouška, jak se má centrum volného času jmenovat, pojme víc dětí. Kroužky proto nejspíš zvýší kapacitu. „Ze současných tří set třiceti míst vzroste podle odhadu počet na pět set míst pro souvislou vzdělávací činnost," informoval místostarosta Bystrce Jaroslav Petr. Počet příležitostných uživatelů centra se pak podle studie zvýší téměř dvojnásobně.

Uvítají to vedoucí domova dětí a mládeže Bystrouška, kteří stávající podmínky považují za nevyhovující. „Jednoznačně se na nové prostory všichni těšíme. Současné jsou stísněné a ve špatném stavu," řekl vedoucí divadelního kroužku Petr Sedlář.Pro zvětšení klikněte.

Do stávající Bystroušky totiž děti dvacet let nechodí pouze do odpoledních kroužků, ale také na přírodovědné a výukové programy, které pro školy centrum připravuje, nebo na příměstské tábory. „Centrum si zaslouží lepší prostory pro svou činnost," myslí si vedoucí Sedlář.

Přesun Bystroušky do nového komplexu však netěší jen vedoucí nebo rodiče, ale také ty, kteří do domu dětí a mládeže docházeli jako děti. „Do Bystroušky jsem chodil do kroužku šermu s dřevěnými zbraněmi ještě v základní škole, už tehdy bylo prostředí opravdu hodně sešlé. Je fajn, že se centrum konečně dočká nového místa," myslí si dvaadvacetiletý Lukáš Váca.

Nové centrum volného času má stát téměř sto dvacet milionů korun. „Většinu zaplatí město, městská část pak přispěje více než osmi miliony korun," informoval místostarosta Petr.

Právě kvůli vysoké ceně se může zhotovení protáhnout až na šest let. „Stavbu jsme rozdělili na dvě etapy. Nejdřív postavíme hlavní budovu s parkovištěm," popsal Petr.

V druhé etapě dostaví město tělocvičnu, kterou s hlavní budovou propojí krček s šatnami. Obě budovy přitom budou mít samostatný vstup.

Délka výstavby závisí na penězích od města. „Pokud uvolní peníze naráz, bude stát centrum už v roce 2021. Pokud ne a budeme stavět postupně, bude to o tři roky později," odhadl bystrcký místostarosta.

Rada města projedná připravovaný projekt ještě letos v květnu. Vyjádření radních se však redakci včera nepodařilo zjistit.

Stávající areál Bystroušky byl původně postavený jako zázemí pro stavební dělníky, kteří pracovali na stavbě druhého bystrckého sídliště. Už dvacet let v něm mají útočiště děti se zájmem o teraristiku, šerm dřevěnými zbraněmi nebo divadelní umění.

Budova staré Bystroušky není zateplená a navíc do ní místy zatéká. „Díky netěsnícím původním oknům spolu s absencí tepelné izolace dochází k velikým tepelným ztrátám a tedy i vysokým nákladům na vytápění," upozornil bystrcký místostarosta Petr.

Tamní radnice budovu průběžně udržovala. Přesto je ale omšelá a v současné době už na hranici své životnosti.