Původně bylo v brněnských ulicích 105 kouřících trubek. „Nyní jich zbývá čtyřicet. Poslední zmizí v roce 2022,“ uvedla mluvčí brněnských tepláren Renata Diatková.

Komínky, z nichž stoupá pára, zabraňují roztržení parovodního potrubí. „Pára vzniká z odvedeného kondenzátu z parovodního potrubí. Kondenzát musíme odvádět mimo toto potrubí, jinak by mohlo dojít k havárií,“ vysvětlila důležitou funkci kouřících trubek Diatková. U horkovodů ale nic podobného potřeba není a tím ztrácí smysl i legendární trubky z brněnských ulic.

V Oslavanech otevřeli novou zámeckou zahradu
Zámecká zahrada v Oslavanech v novém: děti zde najdou i trilobity

Mnohým lidem budou kouřící trubky chybět. Fanoušků totiž mají stovky. Sdružují se na facebookové stránce Kouřící trubky. „Lidi na ni neustále přidávají další fotky trubek, snímky posílají desítky fanoušků,“ zmínil zakladatel stránky Jiří Hloušek.

Někteří z nadšenců na sociální síti se přimlouvají i za zachování některé z trubek či pořízení její funkční atrapy. „I my jsme o tom diskutovali, problém ale je, že už by se nemohlo jednat o reálně fungující trubku, pára by se musela uměle vytvářet. Na rozhodnutí je ale dost času, poslední trubky skutečně zmizí až v roce 2022," zmínila mluvčí Diatková.

Ilustrační foto.
Klid v Brně nepřeje podnikům, na tržbách se projevuje odchod studentů