Podle starosty Bystrce Tomáše Kratochvíla je místo beznadějně ucpané. „Bylo by to spravedlivé. Když jede někdo z Bystrce do divadla v centru, taky platí za parkování," prohlásil Kratochvíl.

V současnosti pracuje městská část na rozpočtové analýze takového projektu. Parkovné by podle starosty na místě nemělo být vyšší než obvyklé.

Pokud by placené stání aut fungovalo na principu rezidenčního parkování, mezi tamními obyvateli by si našlo příznivce. „Byl by to přínos do kasy. Ale obávám se, že by lidé parkovali bez ohledu na zákazy při kraji silnice," uvedl Lubomír Strážnický. Parkoviště u přístaviště je podle něj nedostačující a některá auta tam parkují i měsíc.

Nesouhlas budí návrh mezi majiteli okolních restaurací. „Určitě by nás to ovlivnilo k horšímu. Lidé, kteří chtějí jezdit autem, prostě hromadnou dopravou nepojedou," řekla za Restauraci Jednička Kateřina Lustigová.

novinky na přehradě
- Bystrc uvažuje o zpoplatnění parkování u hlavního přístaviště
- dopravní podnik postavil nový přístup k přístavišti Kozí Horka
- pláž na Osadě patří nově mezi oficiální koupaliště
- Povodí Moravy zbudovalo nové zábradlí u schodů do vody na Kozí Horce a v Rokli
- v létě postaví město grill pointy

Plán na zpoplatnění parkování u přístaviště ještě městská část nepředstavila Brnu. „O návrhu slyším poprvé. Je důležité vědět, co tím Bystrc sleduje. Jestli chtějí nějak regulovat parkování, nebo třeba získat příjmy," komentoval náměstek primátora Martin Ander.

Jednu výhodu by ale placené parkoviště mohlo přinést všem. Bystrc uvažuje o rozšíření kamerového systému, který by měl pomoci snížit množství vykradených aut. „Pokud uvedeme do praxe placené parkování, chceme zavést i kamerový systém," dodal Kratochvíl.

V nové plavební sezoně Dopravní podnik města Brna otevřel nové přístaviště na Kozí Horce. „Vzniklo stejné přístaviště jako je U Kotvy, tedy vysunuté přístavní molo s přístavním můstkem," popsala mluvčí podniku Barbora Lukšová. Konstrukce mola je pevná a přístavní můstek se mimo sezonu musí odvézt. Vybudování bezbariérového přístaviště vyšlo dopravní podnik na přibližně dva a půl milionů korun.

Na Kozí Horce a v Rokli vyměnilo Povodí Moravy zábradlí na schodištích vedoucích do vody. „Zábradlí je vyrobené z nerezových trubek a je konstruované tak, aby zajistilo bezpečný vstup do vody i pro malé návštěvníky přírodního koupaliště," popsal mluvčí organizace Petr Chmelař. Povodí v květnu spustí rovněž provzdušňovací věže, které brání v zarůstání přehrady sinicemi.

Nově upravené jsou také pláže a mezi oficiální koupací místa se dostala pláž na Osadě. Stav vody na tomto místě budou sledovat krajští hygienici. „Zájemci o koupání na přehradě mohou využít loni postavené toalety, sprchy a převlékárny," informoval Kratochvíl.

Město plánuje postavit v létě v blízkém okolí přehrady veřejná grilovací místa. „Kromě prostoru ke grilování tam návštěvníci najdou stůl a lavice. Grill pointy se inspirují podobnými zařízením v kodaňských parcích a budou odolné vůči vandalům," sdělil Ander. Cena za čtyři veřejná grilovací místa je přes čtvrt milionu korun.

Do budoucna Bystrc plánuje postavení mola ve tvaru písmena T, které umožní pohodlný přístup do vody méně pohyblivým lidem. „Pokud by to tam vyrostlo, bylo by to fajn. Na stará kolena se mi do vody chodí hůře," prohlásil důchodce František Habán.

Dopravní podnik ani letos nezíská konkurenci v provozování hromadné lodní přepravy. „Zatím je projekt pozastavený," uvedl Dalibor Dufek, jenž se věnuje lodní dopravě na Vranovské přehradě a v minulosti projevil zájem o rozšíření firmy i na Brněnskou přehradu.

Ani menší lodě se spalovacími motory zřejmě nečeká na přehradě zářná budoucnost. Jejich provoz na místě umožnila vyhláška ministerstva dopravy. „Připravujeme městskou vyhlášku, která by provoz takových lodí přes sezonu zakázala," řekl Ander. Brněnští zastupitelé se jí budou věnovat v květnu.