Nápad, o němž už Brněnský deník Rovnost informoval, řešili zastupitelé i na posledním zasedání. „Když je možnost zamezit alkoholu ve všech ulicích centra, musíme toho využít. Zákaz přece nemůže platit jen někde. To pak strážníci budou nosit sepsané seznamy povolených míst," upozornila na složitosti případných změn lidovecká místostarostka Michaela Dumbrovská.

Podporu našla u zastupitelů z hnutí ANO. „Jsme jednoznačně pro zachování stávající vyhlášky. A to i kvůli zamítavému stanovisku strážníků," reagoval místostarosta městské části Jiří Švachula.

Pro brněnské strážníky je právě sporná vyhláška často jediná podpora, jak opilce z ulic vyprovodit. „Většinou se s jejím porušením setkáváme čtyřikrát denně, někdy ale až desetkrát. Jiné možnosti, které se dají využít, zatím nemáme. Rušit zákaz proto nechceme," zhodnotil mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Podle zástupců zelených a Žít Brno vyhláška nepomáhá tak, jak by měla. „Neznamená to ale, že chceme vrátit alkohol do ulic. Poukazujeme jen na nevyváženost. Není možné trestat opilé bezdomovce u nádraží, pokud stovky Brňanů necháme každý den popíjet na Jakubském náměstí," připomněl oblíbenou destinaci starosta za Žít Brno Martin Landa. Tam navíc lidé porušují i zákaz pití alkoholu do padesáti metrů od kostela.

O podobě vyhlášky rozhodnou až zastupitelé města v úterý osmého prosince. Na Brně-středu přitom zachování současné podoby podporuje i většina opozičních stran. „Od strážníků víme, že efekt současná podoba určitě má. Proto budeme proti zrušení i nadále," uvedl sociální demokrat Jindřich Zechmeister, podle kterého na jednání městské části panoval mezi koaličními zastupiteli zmatek.

Zachování zákazu podporují i mnozí Brňané. „Pít se má v hospodách, ne v ulicích před nimi. Je z toho jen nepořádek," podotkla třeba Alena Vránová.

Jestli podobné zákazy pomáhají v boji proti alkoholu, zatím ale pořádně neprokázaly ani žádné podrobnější průzkumy. „Právě u těchto názorových střetů by se ale hodily. Ze zkušenosti víme, že jakýkoliv boj s alkoholem je dobrý. Má minimálně pozitivní vliv na mladé lidi. K pití si totiž nachází cestu čím dál mladší děti," zdůraznil Martin Klíč.

Je ředitel brněnské společnosti A klub Česká republika, která pomáhá lidem se závislostí na alkoholu. Podle některých z nich je vyhláška v centru Brna příliš mírná. „Celkově se v ulicích pije až příliš. Vždyť město podporuje slavnosti vína, piva a dalších alkoholových nápojů. To v jiných zemích není zvykem," uvedla žena z brněnských Anonymních alkoholiků, která si nepřála zveřejnit své jméno.