Odchod z Lužánek potvrdil generální ředitel společnosti v České republice a na Slovensku Jaroslaw Sczypka. „Tato filiálka měla dlouhodobě špatné hospodářské výsledky. Ty sledujeme u všech prodejen a pečlivě je vyhodnocujeme. V případě prodejny v Bobycentru jsme uznali, že nelze očekávat brzké zlepšení," zdůvodnil Szczypka. Zdůraznil přitom, že všech pětadvacet zaměstnanců prodejny našlo místo v jiných pobočkách.

Podle majetkového náměstka brněnského primátora Olivera Pospíšila Billa nebránila přímo plánované stavbě fotbalového stadionu. „Překážela ale ambicioznějšímu plánu na postavení víceúčelového a fotbalového stadionu dohromady. V plánu bylo vykoupení, ale jednání se nedařila a budova se tak stala jednou z překážek bránících stavbě," uvedl Pospíšil.

Plán na postavení velkého sportovního komplexu v Lužánkách letos město oživilo po několika letech, kdy počítalo s víceúčelovou halou v Novém Lískovci. Za devět milionů korun nechává posoudit, zda a za jakých podmínek je takový projekt reálný. „Na studiích nyní pracujeme. Výsledky zatím ale nemáme ani dílčí," řekl investiční náměstek brněnského primátora Robert Kotzian.

Vlastník zůstává

Dodal přitom, že konec jedné z překážek vítá. „Billa skončila, ale vlastník budovy zatím stále zůstává. Bude záležet na jeho postoji," upozornil Kotzian.

Budovu ležící na pozemcích města vlastní společnost Atrium Sigma Czech Republic. Zda bude ochotná s Brnem spolupracovat, nesdělila. Mluví za ní jednatel Oldřich Špůrek, ten však podle sdělení zaměstnanců nebyl ve středu v kanceláři.

Vedení Brna se bude snažit dohodnout na jednom ze dvou scénářů. „Budovu můžeme odkoupit a zdemolovat. Ale odstraňování překážek takovým způsobem projekt ještě více prodraží. V úvahu připadá i možnost zakomponování budovy do nového areálu. Pak může zůstat stávajícímu majiteli. A bude pro něj díky lidem navštěvujícím sportoviště lukrativnější," řekl náměstek Pospíšil.

Upozornil přitom, že i pokud zmizí administrativní problémy, postavení stadionů ještě brání fakt, že městu chybí potřebných několik miliard korun.

Sportovní kluby zatím nechává konec supermarketu a větší šance prosazení stavby areálu chladnými. „Lužánky jsou až obehrané téma a vedení Komety nemá žádné nové informace, takže k němu nic neřekneme. Nemůžeme se vyjadřovat ke spekulacím," uvedl majitel Komety Libor Zábranský.

Naopak fandové hokej za Lužánkami chtějí. „„Hokej i fotbal prostě patří za Lužánky. Už kvůli tradici. Ale dokud neuvidím stadion na vlastní oči, neuvěřím," řekl Martin Kolínský.