Umístění hodin, roh náměstí a Zámečnické ulice, vybrali ze tří variant lidé na Facebooku. Vybídl je k tomu loni primátor Petr Vokřál.

Zajistit lidem srozumitelné veřejné hodiny v centru přislíbil Vokřál už před volbami na podzim roku 2014. Svým splněným slibem se primátor pochlubil i na svém oficiálním facebookovém profilu. „Před časem jsem se zmínil, že mi na náměstí Svobody chybí normální hodiny, které tam kdysi bývaly. A že pokud se stanu primátorem, zaplatím je ze svého. Jasně, každý máme přesný čas v mobilu, ale proč ho tahat z kapsy, když právě kráčím přes nejkrásnější náměstí v ČR? Chvíli to trvalo, ale ode dneška už není nutné na Svoboďáku civět do displeje. Stačí mrknout vzhůru," napsal v pátek Vokřál.

Za hodiny Vokřál zaplatil přibližně sedmdesát tisíc korun bez daně. O tom, kdo bude platit jejich další provoz, zatím rozhodnuto není. „Hodiny chci darovat městu jako dar. Zatím ale předpokládám, že náklady na provoz půjdou na vrub mé osoby. Pokud město dar přijme, náklady zaplatí Technické sítě Brno. Pokud ne, náklady na provoz budu platit ze svého," řekl primátor. Odhadl, že tyto náklady se budou měsíčně pohybovat v řádu několika stovek korun.

Čtěte také: Hrdost Brňanů? U lidí vede Špilberk, noční rozjezdy i hokejová Kometa

Nové veřejné hodiny v centru si chválil například Roman Kadlčík. „Za normální hodiny v centru jsem rád. Na té černé hrůze vedle snad nikdo nemůže poznat čas," uvedl mladý Brňan s narážkou na brněnský orloj. Názor s ním ale nesdílí třeba Martin Kudr. „Hodiny jsou malé, nevýrazné a nepotřebné. Já osobně nosím hodinky a mám mobil, takže je neocením," okomentoval.

Kromě primátorských hodin mají ve městě přibýt i další. Namontovat další desítku plánují zaměstnanci Technických sítí Brna v červnu. Pět z nich bude v moderním provedení a pět v historickém. Jejich pořízení bude celkem stát bezmála půl druhého milionu korun. „Moderní druh hodin se mi líbil víc než ten historizující. Původně jsem si myslel, že o jejich podobě budou soutěžit designéři. Náměstí Svobody je ale veřejný prostor a nechtěl jsem riskovat, že by to někdo bral tak, že si stavím pomník," vysvětlil Vokřál.

Atrakcí náměstí Svobody jsou již sedm let netradiční, téměř šestimetrové hodiny. Sloup z černé žuly se okamžitě stal terčem posměchu kvůli svému tvaru. Některým lidem připomíná nábojnici či vibrátor.

Čtěte také: Vandalové v tramvajích: vyčistit jeden čtvereční metr trvá dvěma lidem hodinu