Na Gymnáziu Slovanské náměstí už v souvislosti s výběrovým řízením padla první výpověď. „Podal ji učitel, kterého velmi dobře znám. Důvod mi neřekl, ale pravděpodobně to souvisí se jmenováním Ilony Kopecké novou ředitelkou gymnázia," upozornil odcházející ředitel Josef Filouš.

Souvislost výpovědi s výsledkem výběrového řízení potvrdila i jedna z učitelek Eva Zapletalová. „Pokud vím, bylo to kvůli nečestnému jednání nového vedení s tímto učitelem," uvedla Zapletalová. Dodala, že se dá čekat i odchod dalších učitelů. „Vím o dvou nebo o třech lidech, kteří už si hledají jinou práci," podotkla.

Většina učitelů ve škole se k situaci vyjadřovat nechce. „Všichni čekáme, co bude," sdělila jedna z učitelek, která si nepřála uvést své jméno. Nová ředitelka totiž nastoupí do funkce až prvního srpna. „Školu zatím stále řídí Filouš, takže se můžeme pouze dohadovat, jak bude nové vedení jednat," sdělila Zapletalová.

Nově jmenovaná ředitelka Kopecká popírá, že by někdo z učitelů dal výpověď kvůli ní. „O ničem takovém nevím," uvedla. Dál se o situaci bavit odmítla.

Problém i s termíny

Petici na podporu odcházejícího ředitele sepsali rodiče dětí i učitelé z Gymnázia Křenová. Sbírání podpisů začalo minulý týden. „Podporu řediteli už vyjádřilo třináct set lidí," upozornil jeden z rodičů Jindřich Zuziak.

Dodal, že se mu nelíbí způsob výběru nového vedení školy. „Jihomoravští radní jmenovali ředitelem krajského úředníka z odboru školství Miroslava Marka, přestože výběrové řízení vyhrál dosavadní ředitel Miloš Jaroš. Je zvláštní, že kraj nejprve vybere komisi, která má zvolit ředitele, a pak stejně rozhodne jinak," myslí si Zuziak.

Podle hejtmanova náměstka Stanislava Juránka je vše v pořádku. „Stanovisko komise je pouze doporučující. Vždy jsme nejdřív hlasovali o vítězi, a pokud nedostal dostatečnou podporu, rozhodovali jsme o kandidátovi na druhém místě," vysvětlil.

Podle Juránka je kraj kritizovaný i za to, že pozdě jmenoval členy komisí, které rozhodovaly o kandidátech. „Je pravda, že vyhláška doporučuje sestavit komisi třicet dnů před konkurzem. Termín jsme dodržet nestihli," připustil Juránek. Dodal ale, že se jedná pouze o pořádkovou lhůtu a s jejím nedodržením nejsou spojené žádné důsledky.

Vypsání výběrových řízení na místa ředitelů, kteří stojí v čele škol přes šest let, umožnila lednová novela školského zákona. Kraj této možnosti využil u všech sto padesáti středních škol, které na jižní Moravě zřizuje. Zbývá jmenovat nové ředitele na posledních čtyřech školách.