PRVNÍ CIRKUSOVÝ KARNEVAL

Kdy: pátek 16.00 – 19.00

Kde: Středisko volného času Lužánky pracoviště Legato

Za kolik: 50 korun

Převléct se za princeznu, superhrdinu nebo kouzelníka. Takovou možnost mají v pátek děti na speciálním karnevale s cirkusovou tematikou. Odehraje se v Manéži v cirkuse Legato. „Program plný her a překvapení zajišťují lektoři. V prostorách Veget klubu pak připravíme i drobné pohoštění. Kdo na karneval vyrazí v masce, dostane odměnu," uvedla jedna z organizátorek akce Eva Řičánková.

ZÁVODY SPŘEŽENÍ

Kdy: sobota 9.00 – 17.00

Kde: Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

Za kolik: 20 až 40 korun

Vozatajské závody, které se v centru Brna hned tak nevidí, zhlédnou v sobotu návštěvníci závodů spřežení na brněnské veterinární a farmaceutické univerzitě v kryté královopolské jízdárně. „Závody pořádá naše klinika chorob koní. Diváci uvidí vozatajský parkur jednospřeží, dvouspřeží i čtyřspřeží. Té poslední se říká královská disciplína," komentoval mluvčí univerzity Petr Chmelař.

Soutěžit o cennou trofej Zimního jezdeckého poháru spřežení z Brna přijedou špičkoví jezdci z celé České republiky.

FESTIVAL STEREOSKOP

Kdy: sobota 10.00

Kde: Sál Břetislava Bakaly

Za kolik: 250 až 350 korun

Jak vzniká fotografie a co je to 3D tiskárna? I takové informace se v sobotu dovědí zájemci na akci s názvem Festival stereoskop. Heslo 3D vyjadřuje zachycení tří dimenzí prostoru, u hraných 3D filmů jde ale téměř vždy o takzvanou stereoskopii. „Ta je ve fotografii známá a používaná již přes sto padesát let. Až v posledních desetiletích se tomuto vizuálnímu oboru začalo říkat 3D. Celý den budou lidé sledovat poutavé 3D prezentace z různých zajímavých míst jako je Černobyl či Amatérské jeskyně v Moravském krase na Blanensku s komentářem autorů. Uvidí také tematické 3D filmy z dílny nejlepších českých filmařů," popsal jeden z organizátorů Marek Audy. Součástí festivalu je i malá fotografická dílna, kde si lidé vlastní 3D fotografie vytvoří.

POVÍDÁNÍ O ČETNÍCÍCH

Kdy: pátek 19.00 – 21.00

Kde: Vila Löw-Beer

Za kolik: 200 korun

Již třetí setkání nazvané Host ve vile se v pátek uskuteční ve schodišťové hale Vily Löw-Beer v Brně. Pozvání přijal český divadelní a filmový herec Zdeněk Junák. „Tématem rozhovoru bude úspěšný seriál Četnické humoresky, ale i působení v kapele Vinařští romantici," uvedla Jana Nevosadová z Muzea Brněnska.

další tipy z jižní Moravy

BLANENSKÁ DVĚSTĚPADESÁTKA

Kdy: sobota od 8.30

Kde: městské lázně Blansko

Za kolik: startovné za jednoho závodníka 349 korun

Největší tahák: dvacátý ročník jednoho z nejnáročnějších závodů vodních záchranářů v republice

ZASTAVENÍ VE STARÝCH ČASECH

Kdy: sobota od 14.00

Kde: kulturní dům ve Slupi

Za kolik: 20 korun

Největší tahák: výstava výšivek a dřevořezeb místních lidí, kroje, hudba a tanec

KOŠT DRKOTIN

Kdy: neděle od 15.00

Kde: kulturní dům v Miloticích

Za kolik: 50 korun, děti do 150 centimetrů zdarma

Největší tahák: ochutnávka huspenin a pikantních pochoutek