Nápad chce prosadit vedení radnice. „Spousta věcí, které oficiálně spadají do téhle kategorie, je momentálně neucelená," shrnula starostka Šla-panic Michaela Trněná.

Nejčastěji jde podle ní o vzhled laviček, košů, stojanů na kola, ale i zastávek pro autobusy. „Studentům ateliéru produktového designu výtvarných umění dáme prostor, aby vypracovali náměty, jak má nová podoba veřejného prostoru vypadat. Termín mají do konce zimního semestru," dodala.

Některá veřejná prostranství chtějí radní změnit už příští rok. „Když se lidé dívají z lavičky do zdi, není jim to jedno. Přeměna tak čeká třeba parčík na rohu Čechovy a Švehlovy ulice," nastínila plány starostka. Na kolik rekonstrukce vyjde, však zatím podle jejích slov není jasné.

10různých druhů laviček či odpadkových košů z různých materiálů najdou lidé ve Šlapanicích. Vedení města jim chce dát jednotnou podobu.

Idea o úpravě prostranství ve městě pochází ze Spolku šlapanických architektů. „Inspirovali jsme se pražským manuálem. Jde o trend současného urbanismu, kde se klade důraz na to, jak vypadá prostor kolem nás," zdůvodnil architekt Petr Buryška.

Spolu s ostatními kolegy dal studentům navíc zadání, aby se jejich koncept co nejvíc přiblížil přírodnímu stylu. „V sedmitisícových Šlapanicích je až deset různých druhů laviček či odpadkových košů. To je neuvěřitelně vysoké číslo. Měl by se sjednotit jejich ráz a co nejvíc přiblížit charakteru sídla, aby ho posilovaly," popsal Buryška.

Roli ve výběru hraje také cena. „I studenti si musí uvědomit, že návrh dělají pro Šlapanice, kde není možné plánovat předražené a příliš moderní koncepty," poznamenal architekt.

Buryška zároveň věří, že jim zadání pomůže v kariéře. „Takový projekt má pro ně opravdu smysl. Jde o jakýsi první velký střet s realitou. Hlavně s prací v reálném kontextu," upozornil.

Uvažování vedení města a odborníků se líbí i Miroslavě Hájkové. „Už to bylo potřeba. Všechna moderní města jdou touhle cestou už několik let, i třeba v jednotném vzhledu reklam a nápisů na budovách. V České republice jsme se podle mě dosud spíš dívali na obsah než na povrch, a to vždy nemusí být dobře," zdůraznila Hájková.