Podle tamního kněze Františka Koutného je potřeba vyměnit elektroinstalaci i topení a také nově vymalovat interiéry. „Opravy vyjdou na necelé tři miliony korun. Většinu zaplatíme my, částečně přispěje i brněnský magistrát," uvedl Koutný.

O pravidelné zpovědi ale Brňané nepřijdou. Z kostela svaté Maří Magdalény se přes léto přesunou do katedrály svatého Petra a Pavla na Petrově. „Věřící můžou přijít v čase, na který jsou zvyklí. Tedy každý všední den od devíti hodin ráno do půl páté odpoledne. K dispozici jim bude zpovědní místnost, kde se setkají s knězem," informovala mluvčí brněnské diecéze Martina Jandlová. Rozpis zpovědníků najdou lidé na stránkách brněnského biskupství.

Lešení se do kostela přesune z kostela Nalezení svatého Kříže z kapucínského náměstí, kde právě vrcholí opravy fasády. „V podstatě máme hotovo, zbývá už jen pár drobností. Lešení sundáme ještě tento týden. Šlo to i dřív, ale dělníci se v pátek přesouvají do kostela na Františkánskou ulici, takže bude jednodušší, když se tam lešení přestěhuje rovnou odsud," vysvětlil stavbyvedoucí Jiří Sáblík.

Od konce dubna dělníci v kostele vyměňovali okna a žaluzie v horní části štítu, přesklívali také okna na průčelí fasády. „Do rukou restaurátorů jsme dali také dřevěný misijní kříž. Opravili na něm ztrouchnivělá místa, nově ho oplechovali a natřeli," uvedl rektor kostela Petr Petřivalský.

Prokoukla také mozaika na štítu, kterou dělníci vyčištili a ošetřili roztokem pro voděodolnost. „Restaurátoři si zase vzali do péče kamenné prvky na fasádě," doplnil Petřivalský.

Sochy a schodišťová část před kostelem si ale musí na novou vizáž nějaký čas počkat. „V prvním stádiu jsme se zaměřili na rekonstrukci viditelných částí fasády. Další na řadu musí přijít zadní stěna, aby byla fasáda kompletní. Tu plánujeme na rok 2016," řekl Petřivalský.

Dalšími opravami se kapucíni začnou zabývat až poté. „Naposledy se kostel dočkal úprav před dvěma lety, když se uvnitř dělala nová výmalba, topení a elektřina," dodal Sáblík.

Po sundání lešení možná kolemjdoucí překvapí nová barva kostelních zdí. „Po dohodě s památkáři jsme vybrali odstín více do béžova," popsal Petřivalský.

Podle vedoucího městských památkářů Martina Zedníčka je to návrat k původní barvě. „Růžová barva totiž ke kapucínským památkám nepatří. Špatný odstín dostala při necitlivých opravách v minulém století. Bohužel se nám pod nátěrem nepodařilo najít původní barvu a tak jsme zvolili tu, kterou jsme považovali za nejvhodnější," vysvětlil Zedníček.

Vstup do památkově chráněné kapucínské hrobky a do Moravské vesničky museli kapucíni kvůli opravám zavřít jen na jeden den.

Kolik oprava stojí, zveřejňovat nechtějí. Jistá zatím není ani částka, kterou přispěje město. „Peníze na opravy kostela svaté Máří Magdalény i kostela Nalezení svatého Kříže musí schválit na středečním zasedání rada," nastínil mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.