Projekt obnovy této národní kulturní památky plánuje římskokatolická farnost, která se o kostel stará, společně s památkáři. „Důvodem oprav je například havarijní stav elektroinstalace nebo částečně narušená statika v pravé lodi," upozornil památkář Martin Číhalík.

Na popraskaných zdech kolem oken se mohla podepsat i doprava v okolí kostela. „Když tu totiž nejezdily tramvaje, praskliny se nezvětšovaly," vysvětlil Václav Slouk z římskokatolické farnosti u svatého Jakuba.

Číhalík dodal, že součástí rozsáhlé rekonstrukce za pětatřicet milionů korun bude i restaurování klenby kostela, oltářů, obrazů a soch. „Plánujeme i návrat několika barokních soch, které v kostele dřív byly," sdělil. Původní podobu získá i hrobka obránce Brna z třicetileté války Raduita de Souchese.

Nově by se lidé mohli dostat i do některých dosud nepřístupných částí. „Ve věži vznikne malé muzeum připomínající historii kostela. Mohly by tam být umístěny i staré rukopisy, které jsou nyní uloženy v Archivu města Brna," popsal Číhalík. Na zeď ve stejné místnosti se budou promítat fotografie dalších památek spjatých s kostelem. Věž by se tak připojila ke kostnici pod kostelem, která je přístupná od konce června.

Opravu kostela vítají i jeho návštěvníci. „Kostel se mi líbí a rád do něj chodím na mše. Jsem rád, že jej někdo opraví. Jen mám obavu, aby pak nebyl kostel víc turistickým lákadlem než místem určeným k rozjímání," myslí si například Brňan Marek Potocký.

Na restauračních pracích se budou podílet i studenti Semináře dějin umění z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Památkáři plánují i vznik metodického materiálu pro obnovu interiéru kostelů.

Farnost a památkáři v současné době připravuje žádost o dotace z takzvaných Norských fondů. „Zda se je podaří získat, budeme vědět na začátku příštího roku. Opravy by pak mohly být hotové do roku 2015," upřesnil Číhalík.

Podle historika Libora Jana je postavení kostela spojen se vznikem středověkého města. „Stál zde pravděpodobně už v polovině dvanáctého století. Okolnosti jeho vzniku ale nejsou zcela jasné," popsal.