Neutěšený stav areálu si uvědomuje i tuřanský starosta Radomír Vondra. „Proč s koupalištěm někdo v minulosti něco dělal, netuším, ale je v neopravitelném stavu," zhodnotil.

Jak již Brněnský deník Rovnost informoval, představitelé města v roce 2009 plánovali opravu koupaliště za dvanáct milionů korun. Koupat se v něm Brňané měli už o dva roky později. „Zpracovali jsme investiční záměr. Kvůli nedořešené situaci se soukromými majiteli pozemků a nedostatku peněz jsme ale koupaliště opravit nemohli," prohlásil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek. Zdůraznil, že situace s pozemky stále není vyřešená.

Koupaliště je součást sportovního areálu, jehož některé parcely stále vlastní soukromníci. „Městu v současnosti patří většina pozemků. Ty soukromé procházejí celým areálem a vlastníci je nechtějí prodat. Intenzivně s nimi jednáme asi rok," řekl Vondra. Pozemky, na kterých leží přímo bazén, odkoupilo město v roce 2007.

Pokud se radní městské části s majiteli dohodnou, nevylučují obnovení koupaliště. „Ideální varianta bude, když se městu podaří vykoupit celý sportovní areál. Potom ale bude postavení koupaliště otázka peněz. Záleželo by i na provozních nákladech. Třeba oproti Komárovu nemáme žádný přírodní tok, kterým bychom mohli koupaliště napájet," upozornil starosta Vondra.

Představitelé Tuřan nechali zpracovat studii pro případ, že se městu soukromé pozemky odkoupit nepodaří. „V takovém případě s koupalištěm bohužel nepočítáme, nezbývá na něj místo. Potřebujeme totiž zachovat tenisové kurty, fotbalové hřiště a umělou plochu," doplnil starosta.

Zda jsou majitelé pozemků ochotní se s radnicí domluvit, není jisté. Milan Kršák, který je zastupuje, se k situaci nechtěl vyjádřit. „Celou věc řešíme. Bez domluvy se spolumajiteli ale žádné informace poskytovat nebudu," oznámil Kršák. Dodal, že další jednání s městskou částí naplánovali vlastníci na pondělí.

NIKOLA POLÁČKOVÁ