Zahájení provozu nových bazénu bude doprovázet den otevřených dveří v areálu. „Mohou si prohlédnout koupaliště i přilehlý Fun Park. Děti i dospělí se mohou těšit na pestrý program, skákací hrad, malování na obličej a další," sdělila mluvčí městské části Královo Pole Olga Pelcová.

Rozsáhlá rekonstrukce koupaliště, které lidé postavili v akci Z v roce 1961, začala letos v únoru. „Kladli jsme důraz na rekreační funkci areálu. Součástí prací byla celková oprava bazénů, výměna technologie pro čištění a úpravu vody," popsala Pelcová.

V minulých letech byl plavecký bazén kvůli havarijnímu stavu zavřený. Nově je dlouhý jen čtyřicet metrů místo původních necelých padesáti. „Díky tomu vznikla mezi bazény větší odpočinková plocha pro umístění lehátek," poznamenala Pelcová. Hloubka bazénu je sto dvacet až sto šedesát centimetrů. Nově se do vody dostanou i lidé s postižením. Umožní to hydraulický zvedák.

Změnou ale prošel i rekreační bazén. „Je rozdělený na tři samostatné bazény. Vzniklo brouzdaliště s hloubkou do třiceti centimetrů, bazén pro neplavce hluboký do tři čtvrtě metru a bazén pro plavce s dojezdem pro tobogán. Ten tam ale zatím nebude," dodala Pelcová.

Okolí bazénů dělníci vydláždili. V areálu položili nový trávník. „Zavlažuje ho automatický systém, který čerpá vodu z retenční nádrže. Do ní je svedena všechna dešťová voda," upozornila mluvčí. Přibyly i keře a stromy.

V pátek bude vstupné zdarma, od soboty lidé musí sáhnout do peněženek pro vstupné. „Dospělí zaplatí za celý den sto korun, děti, důchodci a lidé se zdravotním postižením padesát korun," řekl Tomáš Galatík ze správy koupaliště. Dospělí mohou využít také odpoledního vstupného. „Mezi čtvrtou odpoledne a devátou večer bude cena vstupného padesát korun," informovall Galatík.

Rekonstrukci zaplatila městská část z vlastního rozpočtu. Stála necelých třicet milionů korun. Původně mělo koupaliště otevřít už v polovině července, nakonec se slavnostní zahájení provozu posunulo o dva týdny. První venkovní koupaliště letos otevřelo poslední týden v květnu v Kohoutovicích. O týden později se přidalo Koupaliště Královo Pole, pak i další.

Na opravený Dobrák už se místní těší. „Vadilo mně, že byl loni zavřený. Chodívali jsme tam dřív docela často. Snad to tam po opravách bude vypadat hezky," poznamenal Brňan Lubomír Kohoutek.