Koupaliště v Zábrdovicích ze dvou stran lemují tramvajová a železniční trať, přesto je areál skutečnou modrozelenou oázou klidu. Její návštěvníci nejvíce oceňují to, že si tady, na rozdíl od jiných přeplněných koupališť, dobře zaplavou v padesátimetrovém bazénu s průzračnou vodou. „Trénovat sem chodil dokonce i Petr Mihola, který přeplaval kanál La Manche,“ poznamenal správce zábrdovického koupaliště František Kovář.

Kromě padesátimetrového bazénu, jsou v areálu tři menší. Dětské brouzdaliště s třiceti centimetry vody, bazén, do kterého ústí tobogán, a velký bazén s umělým vlnobitím. Právě vlnobití, které plavčíci spouští každou hodinu na deset minut, je velkým lákadlem pro malé i velké návštěvníky. „Je to nejlepší koupaliště v Brně. Na jednu stranu je tu klid, na druhou skvělé vyžití pro děti. Hlavně umělé vlny jsou fajn,“ pochvaloval si například stálý návštěvník Rudolf Mydloch.

Zatímco ve vodě si lidé užijí, na suchu je už tolik atrakcí nečeká. V areálu je pouze jediné hřiště na plážový volejbal, které děti často využívají jako pískoviště. Děti ale nejsou odkázané jen na chvíle, kdy nikdo volejbal nehraje. Skotačit mohou v malém koutku s prolézačkami a opičí dráhou.

Starší si musejí vystačit sami. „Zájemcům půjčujeme pouze sítě a míče na volejbal. O ostatní sportovní náčiní není zájem,“ řekl správce Kovář. Pokud si ale lidé přinesou vlastní míče či rakety, mají spoustu prostoru, kde si s nimi mohou zahrát. Většinu areálu koupaliště totiž tvoří čistý a upravený trávník.

Beton a dlažba jsou pouze u bazénů, které obklopují lavičky, z nichž maminky dobře vidí na děti ve vodě. Dobrý přehled mohou mít i z vybetonovaných teras blízko bazénů. „Terasy jsou příjemné, pokud fouká. Na vyhřátý beton si můžu lehnout, když vylezu z vody,“ říká Jitka Weiserová, která se do Zábrdovic chodí koupat už padesát let.

Blízko bazénů je také větší stánek s občerstvením. Díky obsluze u dvou okének nemusejí lidé dlouho čekat. Se zmrzlinou či pivem pak mohou posedět pod slunečníky. Míst k sezení je ale málo. Druhý stánek s občerstvením je hned u vchodu do areálu. O klid a bezpečnost v bazénech se stará pětice plavčíků. První pomoc při úrazech řeší zdravotník na ošetřovně, kterou lidé najdou v hlavní budově. Návštěvníci mají v areálu k dispozici šatny s převlékárnami, sprchy i velké množství skříněk, kam si mohou zamknout své věci. Cennosti si mohou dát do trezoru u pokladny.

Nevýhodou koupaliště je nedostatek parkovacích míst . Problémy teď ale budou mít i ti, kteří se do Zábrdovic vydají městskou hromadnou dopravou. Hlavní cesta ke koupališti, kde jezdí tramvaj, je totiž rozkopaná.

KATEŘINA SLÁMOVÁ