Na vyřešení problému dali kraji čas do 15. března. „V Jihomoravském kraji je situace složitější než jinde, naše smlouvy s dopravci jsou vysoutěžené a nemůžeme do nich vstupovat, pokud nezměníme rozsah prací," vysvětlil náměstek hejtmana pro dopravu Roman Hanák.

Aby nehrozily kraji problémy s antimonopolním úřadem, může dopravcům peníze navýšit jen o deset procent, tedy o necelých šest milionů pro každou oblast kraje, kterou zastupují. „Původně se jednalo o tom, že by ono desetiprocentní navýšení dostali dopravci na každou smlouvu, ale to se ukázalo jako neefektivní, protože někteří dopravci pokrývají třeba tři oblasti naráz," uvedla mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková.

Psali jsme => Vyšší platy řidičů: Změna smluv je problém, tvrdí kraj. Odboráři hrozí stávkou

Pokud budou odboráři s řešením kraje souhlasit, dopravci by mohli mít peníze na účtech v polovině března. Není to ale dost na to, aby stávkovou pohotovost zrušili. „Tato částka nám umožní provoz tak na dva měsíce maximálně, situaci to rozhodně nevyřešilo," uvedl zástupce jihomoravských odborářů v dopravě Libor Weinstein.

S tím souhlasí i kraj, který se odvolává na to, že peníze měly přijít odjinud. „Původně měla dopravcům peníze dát vláda, která schválila navýšení mezd řidičů. Ta nás v tom ale nechala a kraj není schopný tuto situaci vyřešit sám," konstatoval Hanák.

Psali jsme => Odvrácení stávky řidičů autobusů? Schůzky nikam nevedly, tvrdí odboráři

Dodal, že s dopravci bude spolu s hejtmanem Bohumilem Šimkem a odboráři jednat příští týden. „Ráno jsem si nechal schválit dvě řešení, která jim předložím," řekl náměstek. Jaká to jsou řešení, ale komentovat nechtěl.

Stávkovou pohotovost řidiči autobusů vyhlásili kvůli ustanovení vlády, kterým jejich mzdy navýšila. Nevyřešilo se ale, kdo rozdíl v platech zaplatí.