Podle pozdějších prohlášení měli politici dokument zveřejnit právě v pondělí. „Závěry auditu představíme posledního června. To je nepřekročitelné datum," uvedl hejtman Michal Hašek.

K dalšímu odkladu kraj přistoupil kvůli vedení letiště. Závěry kontroly okomentuje vlastními připomínkami, které projedná krajská rada. Až poté vznikne finální verze dokumentu.Ředitel Letiště Brno Jiří Filip.

Z prozatímní verze dokumentu Hašek odcitoval jen pasáž, která má dokládat, že pronájem je výhodnější, než přímé provozování letiště krajem. „Jihomoravský kraj v letech 2004 až 2014 investoval do letiště 273 milionů korun, přitom Moravskoslezský do letiště v Mošnově téměř šestkrát více," zdůraznil.

Smlouvu na pronájem letiště před dvanácti lety podepsal tehdejší hejtman a současný náměstek Stanislav Juránek. „Ukázalo se, že náš model provozování je lepší, než model z Ostravy a Karlových Varů, kde letiště provozují kraje," pochvaloval si v pondělí.

Kraj audit zadal kvůli podezření, že smlouva o pronájmu je nevýhodná. Vedení kraje ji v roce 2004 uzavřelo se společností Letiště Brno na padesát let bez výběrového řízení. Pochybnosti vzbudil i pronájem okolních pozemků pro plánované logistické centrum.