Kraj trvá na tom, že školy přestěhuje do svých budov. Chce využít plánované optimalizace, kdy se sloučí dvaatřicet středních škol do šestnácti subjektů. V městských budovách má polovinu škol. „V ostatních městech takové problém nemáme,“ prohlásil Juránek. Stěhování je podle něj nevyhnutelné, protože na vyšší nájmy kraj nemá peníze. „Kvůli nedávným škrtům ve státním rozpočtu musíme letos navíc ušetřit asi dvě stě milionů,“ dodal.

Změna adresy tak čeká například Střední školu umění a designu, která sídlí v centru města. Doposud tam ročně platili nájem ve výši jednoho milionu korun, od nového školního roku chce po nich magistrát o čtvrt milionu víc. „Nájem zvyšuje město přes deset let. Začínali jsme na půl milionu,“ přiblížil místní ředitel Pavel Luffer.

Stěhování podle něj také není ideálním řešením. „Ušetříme až po několika letech. Sice se přestěhujeme do krajských prostor, ale ty musíme opravit a přizpůsobit,“ míní ředitel. Jednání magistrátu nechápe. „Je to stání instituce a má se chovat ke školským zařízením vlídněji. Dneska se už ale člověk nemůže divit ničemu,“ povzdechl si Luffer.

Výměna budov

Zvyšující nájmy dělají problémy také Středisku volného času Lužánky. Od města má pronajaté prostory například na Kraví hoře. Před dvěma lety chtělo město za rok padesát tisíc, nyní devadesát. „Nájemní smlouvu město neporušuje. Se zvyšováním se v ní počítalo,“ připustil ředitel střediska Milan Appel.

Město zvyšovat poplatky za pronájem budov podle Pospíšila musí, aby mělo peníze na jejich případné opravy. „Kraj zaplatí za pronájem a nemusí do prostor investovat. Neznamená to ale, že bychom měli opravy doplácet z městského rozpočtu. Proto zvyšujeme nájmy,“ tvrdí Pospíšil.

Juránek ale kromě nájmů zmínil ústní dohodu, kterou před zhruba deseti lety uzavřel kraj s městem Brnem. Domluvili se, že kraj přepíše na magistrát silnice. Za to dostane budovy školských zařízení. „Silnice město dostalo, ale naopak to bohužel nešlo,“ připomněl Juránek.

Na to Pospíšil odvětil, že výměna se uskutečnila podle dohody. „Kraji jsme dali některé budovy, o které měl zájem,“ poznamenal ještě Pospíšil.

Dalším jednáním o vlastnictví prostor, kde sídlí školy zřizované krajem, se nebrání. „Můžeme jednat o dalších výměnách. Ale ať kraj nepočítá, že jim dáme budovy zadarmo,“ upozornil náměstek brněnského primátora.