Podle Haška 146 milionů korun navíc kraj získal díky vyšším příjmům z daní. „Ke konečné částce jsme se pak dostali dopočtem dalších úspor a příjmů," podotkl hejtman.

Dodal, že peníze chce zařadit v polovině roku do letošního rozpočtu, který je zatím 5 miliard a 933 milionů „Zastupitelstvu navrhnu, aby padesát milionů šlo na dotace. A dalších sto milionů jsme pak využili jako investice a opravy v krajských zařízeních. Především v nemocnicích a školách. Jsem také připravený si vyslechnout návrhy opozice," řekl Hašek.

Lídr opoziční TOP 09 Jan Vitula by chtěl dát peníze jinam. „Byli bychom rádi, kdyby se podařilo dojednat předčasné splátky úvěrů. Snížení dluhů je lepší než rozdávání dotací. A pokud někam investovat, tak do vědy, výzkumu a vzdělávání," řekl Vitula.

Nadšený nebyl ani z výše úspory. „Pokud je většina z daní, tak to je díky zlepšení hospodářské situace. A to není zásluha vedení kraje. A těch necelých padesát milionů je při rozpočtu v řádech miliard na úrovni statistické nepřesnosti," podotkl politik.

Část z ušetřených peněz původně měla jít na opravy silnic. Nakonec je ale silničáři nedostanou. Díky mírné zimě totiž ušetřili padesát milionů na údržbě.

Podle ředitele Správy a údržby silnic Jana Zouhara rozdělí silničáře peníze na dvě poloviny. „Jednu dáme na souvislé opravy asi deseti kilometrů silnic. V každém okrese jsme vybrali jeden úsek. Zbylé peníze půjdou na drobné opravy," nastínil Zouhar.